Imatge d'una sortida de sol a Verges, al Baix Empordà

Segueix l’estiuet al migdia aquest dimecres, però canvis importants a la vista

El sol dominarà en conjunt, però hi haurà alguns núvols baixos a la costa i boires a l’interior. Segueix el fred a primera hora

Imatge d'una sortida de sol a Verges, al Baix Empordà
El temps seguirà tranquil i càlid per l'època al migdia dimecres | Àngel Galán

El temps no es mourà pràcticament ni una coma de cara a aquest dimecres, 18 de novembre, amb sol en general, estiuet al migdia, primeres hores fredes i boires a l’interior. La novetat serà que els núvols baixos aniran a més a la meitat sud de la costa catalana, inclús amb cel una mica tapat al matí especialment a les Terres de l’Ebre. Les boires poden ser localment persistents al pla de Lleida.

Sembla que les temperatures tocaran sostre al migdia de cara al dijous, quan l’ambient serà massa càlid per l’època. No obstant, tot plegat serà l’última fuetada abans de la baixada clara de les temperatures a partir de divendres, coincidint amb l’arribada d’una massa d’aire clarament més fred. Per tant, recuperarem l’ambient de plena tardor aquest proper cap de setmana, inclús amb el primer tast d’hivern de nit.

Mapa de previsió a Catalunya el 18 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Molt contrast entre el dia i la nit

Pel que fa a les temperatures, serà molt destacat el contrast tèrmic entre el dia i la nit, amb inversió tèrmica també molt marcada entre les fondalades i les zones elevades. En definitiva, uns ingredients típics de l’anticicló. A primeres hores ens haurem d’abrigar força amb mínimes que se situaran tan sols entre els 3º i 8º  a l’interior i prelitoral, mentre que a prop de la costa es quedaran entre 9º i 14º. Es baixarà dels 0º a punts del Pirineu.

En canvi, la situació serà ben diferent de cara al centre de la jornada, amb màximes que es tornaran a disparar i se situaran entre els 15º i 20º en general, si bé localment poden superar lleugerament aquesta xifra a punts del prelitoral. Un ambient d’estiuet atípic per l’època que farà que la roba d’abrigar de primeres hores ens faci molta nosa. A les zones de Ponent on la boira no acabi de marxar l’ambient serà més fred.

Boires, sol i alguns núvols

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol dominarà en conjunt a tot Catalunya, però hi haurà algunes excepcions. La més destacada serà l’increment dels intervals de núvols baixos a la costa de la meitat sud del territori, inclús amb cel més tapat al matí a les Terres de l’Ebre. També n’hi haurà alguns a la resta del litoral, però no impediran que el sol sigui el clar protagonista.

D’altra banda, les boires també seran protagonistes al matí a moltes valls i fondalades de l’interior i del prelitoral. La majoria aniran marxant, però no es descarta que, de nou, al pla de Lleida tornin a ser localment persistents on l’ambient serà molt humit i fred tot el dia. També hi haurà algunes traces de núvols alts i prims simplement decoratius.

Canvi important divendres

Dijous farà encara més bonança al migdia, però el pas d’un front entre dijous i divendres, que no comportarà gaires complicacions, obrirà la porta a l’entrada d’una massa d’aire clarament més fred que farà baixar força les temperatures a partir de llavors. D’aquesta manera, el cap de setmana estarà marcat per més fred al migdia, ambient quasi d’hivern de nit i vent als dos extrems del territori.