Imatge d'un cotxe tacat per la pluja de fang

Arriba el temps més mogut de la setmana amb xàfecs de fang

Els ruixats febles afectaran més comarques fins divendres a primeres hores. Les temperatures de plena tardor tornaran el cap de setmana

Imatge d'un cotxe tacat per la pluja de fang
Els xàfecs que caiguin aniran acompanyats de fang i ho deixaran tot ben brut | Arxiu

El pas de la borrasca ‘Bàrbara’ segueix afectant indirectament Catalunya i aquest dijous, 22 d’octubre, viurem les últimes fuetades amb les hores més mogudes. Els ruixats, en conjunt febles i dispersos, podran afectar més comarques fins ben bé les primeres hores del divendres, especialment com més a l’oest, però sense descartar-los a la resta. Poca cosa en conjunt, mentre que a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida els xàfecs seran més destacables. Compte perquè tenim molta  pols en suspensió  provinent del nord d'Àfrica i les precipitacions  seran en forma de fang. Per poc que plogui, quedarà tot ben brut. Procurem recollir roba estesa. 

Tot plegat amb molts núvols, vent del sud que va clarament a la baixa i temperatures que es mantenen suaus tant de nit com de dia. A partir del divendres i durant el cap de setmana, els termòmetres es posaran a lloc amb ambient més de plena tardor i temps força tranquil.

Mapa de previsió a Catalunya el 22 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Els ruixats van a més

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols seran molt abundants arreu del territori al llarg de tot el dijous, com ja ha passat dimecres. Arribaran precipitacions, de nou, a la cara sud del Pirineu i Prepirineu, sobretot de Lleida, on, en tot l’episodi, es poden acumular fins a 40 o 50 l/m². Fora d’aquesta zona, també cauran ruixats de matinada i matí a l’oest de la Catalunya Central i Ponent, sense descartar plugims a la resta. Poca cosa tot plegat i circularan ràpidament.

Serà entre la nit de dijous i matinada/primeres hores del divendres quan una tongada de xàfecs més destacable escombrarà gran part de Catalunya d’oest a est. En conjunt seran febles, dispersos i molt passatgers, essent més anecdòtics com més al nord-est. No seran pràcticament notícia, però al Pirineu i Prepirineu de Lleida és on s’esperen quantitats més destacables. Un cop passi aquest front, s’obriran grans clarianes. Els vents  del sud han impulsat pols africana en suspensió  fins a casa nostra, així que la pluja que caigui anirà acompanyada de fang

Finalment, el vent del sud tan fort que ha bufat aquestes últimes hores al Pirineu i que ha deixat una excepcional ràfega de 164,9 km/h al Lac Redon (Vall d’Aran) anirà clarament a la baixa, tot i que encara pot haver-hi algun cop moderat o fort. A la costa, el vent anirà girant a llevant i serà moderat, sense descartar alguna ràfega puntualment més forta.

Ambient molt suau

Si ens fixem en les temperatures, seguiran sent molt suaus o poc fredes de nit per l’època de l’any, amb la majoria de mínimes entre 13º i 18º, les més altes a la costa, mentre que al Pirineu, Prepirineu i zones properes quedaran més curtes. Les màximes seran semblants o baixaran una mica, amb ambient suau o una mica càlid al centre del dia. Valors entre 20º i 25º, més baixos al Pirineu.

Canvis a partir de divendres

Un cop passi la tongada de ruixats la matinada de divendres, s’obriran grans clarianes en conjunt i, de fet, la calma dominarà durant tot el cap de setmana a gran part del territori. Les temperatures màximes baixaran una mica el cap de setmana, però serà sobretot de nit quan notarem una refrescada d’entre 4 i 8 graus en general, amb ambient fresc o fred de plena tardor.