Imatge d'una sortida de sol entre núvols

El temps millora, però nous canvis el cap de setmana

Els xàfecs intensos de les últimes hores no es repetiran. Entre dissabte al vespre i diumenge creua un nou front desgastat
Imatge d'una sortida de sol entre núvols
El temps no fa net aquest cap de setmana | Xavi Cabo

Les pluges han estat molt més abundants del que es preveia inicialment aquest divendres, amb xàfecs que, inclús, han estat extraordinaris  a l'àrea de Barcelona, on s'han fregat els 300 l/m²  a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) per un aiguat  totalment fora de lloc i que ha causat greus problemes. Aquesta situació anirà clarament a la baixa i dissabte, tot i restes d’algun plugim o ruixat feble fins al matí a la costa, s’obriran més clarianes, sobretot com més al nord-est.

No obstant, a partir del migdia i durant la tarda, els núvols aniran cada cop a més d’oest a est per l’arribada d’un front atlàntic desgastat per ponent. De fet, entre el vespre i fins diumenge al matí, poden caure nous ruixats febles, bàsicament a l’oest, Pirineu i Prepirineu, però també en poden arribar alguns a la resta.

Diumenge pràcticament no s’esperen precipitacions, tot i que hi haurà força intervals de núvols i algun plugim o xàfec feble i molt local al Pirineu, Prepirineu i nord-est. Tot plegat amb boires i boirines a l’interior i temperatures semblants, potser més baixes al final del cap de setmana, l’últim de la tardor i d’abans de Nadal.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Mapa de previsió a Catalunya el 19 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte amb millores i canvis

De cara al dissabte, 19 de desembre, de matinada i primeres hores encara poden quedar restes d’alguns plugims o ruixats febles a la costa, sobretot a la de Barcelona i Girona, però les clarianes guanyaran terreny en una jornada de cel més variable, núvols més trencats com més al nord-est.

Per tant, no es repetirà el dia gris i plujós del divendres, per exemple, a Barcelona, però, ni de bon tros, el temps farà net. De fet, a partir del migdia s’anirà apropant un nou front atlàntic que portarà un augment dels núvols per Ponent que, al llarg de la tarda, aniran avançant cap a la resta del territori en direcció est. A partir de llavors i del vespre, s’esperen ruixats febles i dispersos a les comarques de Lleida que, al llarg de la nit i matinada, poden arribar a més comarques.

Tot plegat amb molta humitat, boires i boirines a l’interior i temperatures que no experimentaran grans canvis. Per tant, s’espera una nit de fred moderat i migdia fresc o suau. Moltes màximes de 12º a 17º, més baixes al Pirineu, Prepirineu i depressió Central.

No fa net diumenge

De cara al diumenge, 20 de desembre, el front ens acabarà de creuar i, fins a primeres hores, poden caure ruixats o plugims dispersos a pràcticament qualsevol punt. Les clarianes aniran guanyant terreny pel sud i ponent, però quedaran força intervals de núvols al Pirineu, Prepirineu i nord-est, sense descartar algunes gotellades. Les temperatures es mantindran semblants o baixaran una mica en conjunt.

De cara a la setmana vinent, el temps es mantindrà sense grans canvis, si bé hi haurà més clarianes i les temperatures, inclús, remuntaran més, coincidint amb l’arribada de l’hivern de cara al dilluns, 21 de desembre. Totes les mirades estan posades a partir de les festes de Nadal, quan arribarien canvis importants amb fred més intens i possibles pluges o nevades. Una situació molt incerta que haurem d’anar seguint amb molta atenció.