Catalunya Diari
Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred

Méteo Especial: Molt pendents del fred intens i la cota de neu a partir de Nadal a Catalunya

Aquest dilluns comença l'hivern, però les temperatures no baixaran bruscament fins l'arribada de les festes de Nadal

L'ambient tan suau i atípic d'aquests darrers dies de la tardor  astronòmica té els dies comptats. Aquesta nova setmana, que coincideix amb l'inici de les festes nadalenques vindrà protagonitzada per l'arribada de l'hivern  a les  11:02h  d'aquest mateix  dilluns, 21 de desembre.  Tot i això, el fred  es farà esperar uns dies més, i no serà fins al mateix dia de Nadal, quan s'iniciarà un  canvi radical de temps que notarem més per Sant Esteve pràcticament sense cap mena de dubte. A més, alguns mapes  del temps donen la possibilitat que es pugui veure nevar  a cotes baixes  o molt baixes, fora del Pirineu. Tot plegat, acompanyat d'un vent  del nord  d'origen polar provocarà una brusca davallada de les temperatures  i alguns ruixats, però que difícilment sortirien del Pirineu i comarques de Barcelona i Girona amb cotes  de neu  baixes, però encara per definir.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Canvi radical cap al fred de cru hivern

El canvi radical  s'iniciarà el dijous, dia 24 de desembre, amb un cel que s'anirà tapant i ja passat el migdia apareixeran ruixats  al Pirineu i a les comarques del nord de Barcelona i Girona, afectant també el litoral de cara a la  nit de Nadal. En general, però seran de caràcter feble, però al vessant nord del Pirineu podran ser persistents, amb una  cota de neu  que aniria davallant dels 1.400 metres fins als 800 metres, o fins i tot, per sota d'aquesta cota, durant el mateix dia de Nadal, 25 de desembre. També és probable que hi hagi més xàfecs  durant el migdia i la tarda de Nadal  al voltant del litoral i prelitoral central. Al vespre, podrien arribar també al litoral sud, més irregulars. A la resta dominaria el sol, amb ventades  molt fredes de mestral  i tramuntana  als dos extrems de Catalunya. El descens més destacable de les temperatures  es produirà al llarg de les últimes hores del dia de Nadal.

Aire polar i TºC en caiguda lliure

Tot apunta, que en dies posteriors, de cara a Sant Esteve, 26 de desembre  i el diumenge, 27 de desembre, seguirà amb nosaltres l'aire fred  de centre d'Europa, que mantindrà generalitzat el fred  de cru hivern  amb unes temperatures  que se situaran per la banda baixa durant dies. El mestral  serà el clar protagonista a la vall de l'Ebre i la tramuntana  a bona part de la Costa Brava i el Pirineu, que intensificaran la sensació de fred.

Aquesta situació provocarà intenses glaçades  nocturnes fins al prelitoral a molts sectors, i si acaba calmant el vent, podria glaçar  en algunes zones de la mateixa costa, però en general, es mantindrien uns cels força asserenats amb alguns núvols  alts sense més conseqüències i nevades  que desapareixerien transitòriament del vessant nord del Pirineu.

Molts escenaris oberts i pendents de la cota de neu

Més enllà, sembla que abans de cap d'any podríem tenir un episodi de pluges  més generals amb fred  intens i nevades  a cotes  relativament baixes, però no tan baixes com semblava fa uns dies. De tota manera, s'haurà de veure de ben a prop, ja que si l'aire fred polar  de centreeuropa es barregés amb precipitacions  generades per possibles formacions de petites borrasques  al mediterrani, com indicaven els mapes  del temps  més clarament dies enrere, aquesta conjuntura podria fer baixar la cota  de neu, fins i tot, per sota dels 500 metres.

Calma enganyosa prèvia a unes festes molt mogudes

Abans de tot això, durant aquests primers dies de l'hivern  previs a l'inici de  festes nadalenques, tindrem un temps  en general tranquil i dominat per l'anticicló, però encara amb restes d'inestabilitat en alguns punts del Pirineu. Aquest dilluns, 21 de desembre  entrarem a la nova estació, a les  11:02h. Amb tot, l'hivern començarà amb un dia força enterbolit per núvols  alts i mitjans arreu i pluges  febles que afectaran gran part del vessant nord del Pirineu i només nevarà  als cims més alts, però tendiran a desaparèixer al llarg del dia. El vent  de ponent  i sud-oest serà el més destacable de la jornada i bufarà amb força a les Guilleries i Collsacabra, així com zones del nord de La Selva i la Garrotxa, on puntualment es podrien superar els 60 km/h.

Mapa del temps a Catalunya el dilluns 21 de desembre de 2020
Previsió de símbols a Catalunya per aquest pròxim dilluns, 21 de desembre, primer dia de l'hivern | Catalunya Diari

De cara a dimarts, 22 de desembre i el dimecres, 23 de desembre  es mantindrà una situació anticiclònica, amb molt més sol  arreu, pràcticament sense núvols  ni pluges. Tot plegat, esperant el canvi brusc ja citat, que arribarà a partir de la nit de Nadal. Les temperatures  baixaran arreu de forma brusca, però fins llavors, cada dia seran més elevades durant el dia.