Imatge d'una sortida de sol entre núvols

Alguns canvis el cap de setmana, però l’estiuet va a més

Aquest dissabte al matí podrien caure alguns ruixats a la Costa Brava i al nord de la Costa Daurada

Imatge d'una sortida de sol entre núvols
Els núvols alts predominaran aquest cap de setmana, però seguirà l'anticicló | Xavi Cabo

Després d'una jornada de divendres acompanyada per molts núvols prims, aquest dissabte, 14 de novembre, ens llevarem amb més sol  a bona part de l'interior del territori català on hi haurà menys boires, però en canvi, al litoral i prelitoral els bancs de  núvols baixos i boires  aniran clarament a més durant les primeres hores del matí.

Les excepcions arribaran a primeres hores del matí, quan aquests núvols baixos podrien deixar alguns plugims  o gotellades amb un ambient molt rúfol, tant cap al sud de la Costa Brava, com al nord de la Costa Daurada. A la tarda arribarien plugims  també pel sud. Amb tot, les temperatures  seguiran sense grans canvis, amb nits una mica més suaus i un dissabte amb menys bonança a les hores centrals del dia, però diumenge, les temperatures  recuperaran el que hagin perdut dissabte.

Segueix l'anticicló, però amb excepcions

Així doncs, aquest dissabte el sol dominarà en general amb algunes excepcions i el permís d’alguns núvols alts i boires a l’interior que, localment, seran denses, però es dissiparan més ràpidament que en aquestes darreres jornades a Ponent. L’excepció la trobarem a la Costa Brava, on els núvols baixos seguiran presents i, localment, tapant completament el cel a primeres hores del matí. Fins i tot, com dèiem, és probable que s'escapin alguns plugims a primeres hores, tot i que en general seran febles i transitoris. A la tarda poden arribar més núvols  i plugims  pel sud. 

Mapa del temps a Catalunya pel dissabte 14 de novembre del 2020
Els núvols prims predominaran a l'interior i els baixos a la costa, amb algun ruixat a primera hora al nord | Catalunya Diari

Si ens fixem en les temperatures, pujaran una mica més a gran part del territori a causa de la presència amb més ganes del sol. Moltes màximes es mouran entre els 16ºC i 22ºC, però l’excepció serà la Costa Brava, el Pirineu i les zones emboirades de Ponent, on els valors quedaran més curts, al voltant dels 13  a 15ºC. Pocs canvis de nit.

Cel molt més radiant

Quant al diumenge, 15 de novembre, la jornada estarà predominada per la bonança en general. El sol dominarà, però el que no desapareixerà seran els núvols prims que enterboliran el cel. Tot i això, en general serà un dia molt aprofitable en qualsevol hora, excepte a primera hora, on les boires  i la fresca  seran més incòmodes. Tot i això, les boires de Ponent es dissiparan ràpidament a mig matí a causa del vent que bufarà aponentat. Aquest mateix vent serà l'encarregat de produir un canvi en les temperatures.

Les temperatures,  com ja és típic amb el vent  de ponent pujaran notablement, especialment al litoral i prelitoral sud, on els valors podrien fregar els 20  a 22ºC  a molts indrets, fins i tot, sent superiors cap al camp de Tarragona. Serà el dia més càlid de l’estiuet d’aquest cap de setmana, amb valors atípics per l’època al centre de la jornada. Tanmateix, de nit baixaran més les temperatures i s’accentuarà la fredor de plena tardor durant la matinada. La setmana vinent sembla que la començarem amb més núvols dilluns, però no es veuen pluges  a la vista.

Possible fi de l'anticicló a llarg termini

Sembla que l'anticicló  ens acompanyarà també bona part de la setmana que ve, amb alguna cua de línia frontal atlàntica que ens podria creuar a principis de setmana pel nord de Catalunya, però sense més conseqüències. En general, seguirem amb dies acompanyats per bandes de  núvols prims i seguirem amb un marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit, sempre més destacable a l'interior del territori.

Tot i això, sembla que a partir de finals de la setmana que ve, el temps podria canviar radicalment. Val a dir que encara som a molts dies vista i caldrà seguir les diferents actualitzacions dels mapes del temps  per tal d'entreveure cap a on anirà aquest canvi de temps. A hores d'ara, sembla que l'anticicló  tan pesat que ens ha acompanyat durant gairebé tota la primera quinzena de novembre, es voldria retirar cap a l'Atlàntic orientant-se de nord a sud a partir de divendres de la setmana vinent. Aquest fet, suposaria l'arribada de  fronts freds atlàntics cap a Catalunya  amb nevades  abundants al vessant nord del Pirineu i una baixada de les temperatures  destacable amb un ambient ja més típic d'hivern.