Imatge d'una nevada a Esterri d'Àneu

Alerta per neu a cotes baixes i segueix el fred de cru hivern fins l'any que ve a Catalunya

El fred s'intensificarà encara més els pròxims dies i poden arribar més nevades fora del Pirineu

Imatge d'una nevada a Esterri d'Àneu
Les nevades a cotes baixes, juntament amb les fortes ventades i l'ambient de ple hivern seran els ingredients protagonistes d'aquesta última setmana de l'any | Ramon Baylina

El temps ja ha experimentat canvis aquesta setmana de Nadal amb una baixada clara de les temperatures que ens ha portat un ambient hivernal arreu com feia anys que no teníem per aquestes dates, inclús de cru hivern a alta muntanya. Aquesta situació no només es mantindrà, sinó que encara anirà a més els pròxims dies, i és que aquest mateix dilluns  ens arribarà un nou front fred polar que deixarà nevades  a cotes baixes en alguns punts de l'interior i una ventada de ponent destacable a tota la zona central de Catalunya.

D’aquesta manera, l'última setmana  d'aquest caòtic any 2020 estarà marcada per un ambient de ple hivern arreu que es mantindrà i atenció amb la cota de neu, ja que baixarà fins als 400 metres, diferents dies d'aquesta setmana. No obstant, de precipitacions n’esperem ben poques fora del Pirineu amb força estones de sol en general, però allà on precipiti ho farà en forma de neu a cotes  relativament baixes  com dèiem. Les temperatures  de cru hivern  es mantindran ben bé fins a la jornada de Reis.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dilluns 28 de desembre

El primer dia d'aquesta última setmana de l'any, el dilluns 28 de desembre, estarà marcat d'una banda per les nevades  a cotes baixes que podran afectar a molts punts de l'altiplà central, serralada de Prades, Montsant, els Ports i Prepirineu de Lleida i Barcelona, per sobre de només 500-600 metres, puntualment, per sota d'aquesta cota  a primeres hores de la jornada, sobretot al nord del pla de Lleida, així com al Pallars Jussà i Solsonès. A la resta de Catalunya hi farà més sol, però un sol  enganyós, ja que les fortes ventades de ponent faran que la sensació de fred  segueixi sent molt acusada. 

Mapa del temps a Catalunya el dilluns 28 de desembre de 2020
Les fortes ventades juntament amb les nevades a cotes baixes al matí, protagonitzaran l'inici de l'última setmana del 2020 | Catalunya Diari

Les  temperatures  tornaran a baixar bruscament a tot el Pirineu, mentre que es mantindran fredes  a la resta del territori català. L'única excepció serà al litoral, on el vent de ponent es podria reescalfar una mica durant les hores centrals de la jornada i, en aquests sectors, pujarien les temperatures  lleugerament, però en qualsevol cas, la sensació de fred d'hivern seguirà sent la clara protagonista arreu. Les màximes podrien oscil.lar entre els 12ºC i 14ºC al litoral i prelitoral, però a tot l'interior quedaran àmpliament per sota dels 10ºC. A causa d'aquesta situació que torna a empitjorar, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos  per vent  a moltes comarques i també per neu  a cotes baixes.

Avisos del Meteocat per neu a cotes baixes el dilluns 28 de desembre del 2020
Les nevades seran febles en general, pero podran caure per sobre dels 400 metres a l'interior | Meteocat

Dimarts 29 de desembre

De cara al dimarts, 29 de desembre, el front ja haurà passat, però l'aire fred  el tindrem a sobre nostre. En general, dominarà el sol  amb un dia fred  altre cop en general, però a la tarda, es produiran ruixats al nord-est i, sobretot, precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu que se situarà al voltant dels 500 metres  en ambdós casos. I és que les temperatures tornaran a baixar moderadament al litoral i prelitoral i perdran el que recuperin durant la jornada de dilluns. Tot plegat amb més fred i el vent començarà a bufar de nou a tota la meitat sud de Catalunya.

Dimecres 30 de desembre

De cara al dimecres, 30 de desembre, al matí encara quedarien restes de núvols i ruixats al matí, que seguirien sent en forma de neu per sobre dels 500 metres a punts de la costa i nord de Barcelona, sud de Girona i cara nord del Pirineu, però marxaran ràpidament i deixaran pas a una jornada més assolellada. No obstant, el vent de mestral i tramuntana bufarà amb força al sud de Catalunya i a l’Empordà, mentre que les temperatures baixarien encara més.

Dijous 31 de desembre

El pronòstic comença a ser força incert a partir del dia de cap d'any enllà, però pel que fa al dijous, 31 de desembre, el temps sembla que serà tranquil, de forma transitòria, i no s’esperen pluges ni nevades enlloc, però durant la segona meitat del dia els núvols alts i prims tornaran a anar a més de nord a sud com a preludi del nou canvi de temps. Les temperatures encara baixaran més i l’ambient serà molt fred,  amb màximes per sota dels 10ºC a pràcticament tot Catalunya.

Divendres 1 de gener

Si els mapes  del temps tenen raó, de cara al divendres, 1 de gener, el dia de cap d'any  ens podria arribar un nou canvi de temps encara més important, i és que el pas d’un front atlàntic obrirà la porta a una entrada d’aire molt fred procedent de l’Àrtic i es podria barrejar amb una borrasca  que es formaria davant la costa catalana. Amb tot, les nevades  podrien ser importants al litoral amb una cota de neu que es mantindria entre els 300  i 500 metres. Tot plegat, encara no està clar i faltarà veure que diuen els mapes  en dies posteriors per veure si s'acaba confirmant o no.

Primer cap de setmana del 2021

Pel que fa al primer  cap de setmana de l'any 2021, els dies 2 i 3 de gener, encara hi ha molta incertesa en la previsió, però tot sembla indicar que començarà de nou amb molt fred arreu però amb força sol i vent a gran part del territori i neu a totes les cotes a la cara nord del Pirineu. Un ambient de ple hivern i nits força gèlides fins a la costa, amb mínimes sota zero allà on no bufi el vent.