Imatge d'una noia passejant en un dia de pluja de tardor

Adeu a l’estiuet, torna la tardor més moguda i freda el cap de setmana

Els xàfecs afectaran moltes comarques dissabte especialment amb una baixada brusca d’entre 5 i 10 graus de les temperatures

Imatge d'una noia passejant en un dia de pluja de tardor
Els ruixats afectaran moltes comarques i les TºC baixaran bruscament | Xavi Cabo

Des que hem començat la tardor, cada cap de setmana hem tingut canvis importants en el temps, i aquest no serà una excepció per tercera vegada consecutiva. I és que es confirma que el cap de setmana llarg del Pilar vindrà marcat per una tongada de ruixats en diverses comarques i una baixada brusca de les temperatures que serà d’entre 5 i 10 graus.

Dissabte serà el dia més mogut amb xàfecs localment forts sobretot a Barcelona i Girona, mentre que el vent anirà a més al sud i a l’Empordà. Diumenge millora la situació però no fa net, i dilluns serà un dia força radiant, però amb fredatípic per l’època.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 10 d’octubre

El temps estarà molt mogut dissabte, 10 d’octubre, i, ja de bon matí, els núvols seran molt abundants amb els primers ruixats a les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu. No es descarta que alguns arribin inclús a zones properes, com ara el nord de la Costa Daurada, però seran fenòmens més aïllats. Serà de cara a la tarda i vespre quan els patacs d’aigua  poden ser més forts i localment acompanyats de tempesta, sobretot a l’àrea de Barcelona i Girona. Compte amb algunes rieres a la costa en aquesta zona. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes activades per aiguats locals:

Mapa d'alertes per fortes pluges a Catalunya el 10 d'octubre del 2020
Mapa d'alertes per fortes pluges aquest dissabte | Meteocat

Contràriament, el sol anirà guanyant protagonisme com més a Ponent i sud de Catalunya, on inclús la tarda serà radiant, però amb vent de mestral que s’anirà reforçant, especialment a les Terres de l’Ebre, així com la tramuntana a l’Alt Empordà.

L’altra notícia del dia serà la baixada brusca de la temperatura, ja que, allà on estigui núvol i amb pluja, el descens de la màxima serà brusc, mentre que al sud i Ponent serà encara força modest. Moltes màximes entre 20º i 25º, les més baixes a Barcelona i Girona, mentre que el Pirineu quedarà clarament per sota d’aquests registres. La mínima es donarà al final del dia, ja que és quan entrarà l’aire més fred.

Diumenge 11 d’octubre

Pel que fa al diumenge, 11 d’octubre, l’ambient serà clarament més fred, amb ambient gairebé d’hivern a primera hora i fresca d’avançada tardor al migdia. Màximes només d’entre 16º i 21º les més altes. Un temps més propi de novembre. El sol guanyarà terreny a moltes comarques, especialment al sud, Ponent i interior, però quedaran restes de núvols al litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona on, especialment a la tarda i vespre, seguiran apareixent ruixats, més locals però puntualment forts.

A més, arribaran precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu que es desplomarà per sota dels 1.500 metres. Ambient, de nou, atípic també al Pirineu. El vent seguirà manxant amb ganes a les Terres de l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i del pla de Lleida, així com a l’Empordà.

Dilluns 12 d’octubre.

Finalment, el dilluns, 12 d’octubre i festiu a tot arreu pel dia del Pilar, tindrem el dia més plàcid amb sol en conjunt i sense precipitacions. Farà fred de nit i a primera hora, amb mínimes per sota dels 10º a gran part del territori i tan sols superant aquesta xifra a la costa, però per sota dels 15º també. Migdia fresc sense canvis i segueix el mestral i la tramuntana als dos extrems de Catalunya. Aquesta refrescada atípica encara durarà força dies.