Molta atenció amb el fort vent, i gran nevada al Pirineu aquest dissabte

Les ventades seran fortes a molts punts i la nevada podria superar els 50cm de neu nova al vessant nord del Pirineu
El vent serà el clar protagonista de la jornada a gran part del territori català, juntament amb les nevades al Pirineu | Arxiu

Després d'un divendres protagonitzat pel pas d'un nou front atlàntic que ha deixat ruixats febles a gran part de Catalunya, aquest cap de setmana començarà amb un dissabte on el temps serà molt mogut. D'una banda, cal destacar la forta ventada que arrencarà a partir del migdia a tota la meitat sud de Catalunya i serà violenta en molts punts del camp de Tarragona, terres de l'Ebre i fins i tot, el pla de Lleida, així com a l'Alt Empordà, on hi bufarà la tramuntana de forma pràcticament huracanada, superant freqüentment els 100 km/h i en alguns casos, com a les muntanyes de Portbou, es podrien superar els 120 km/h.


D'altra banda, cal destacar la nevada al Pirineu que afectarà de bon matí a tota la serralada sense excepcions amb una cota de neu que es mourà al voltant dels 1.000 metres, pujant de cara a la tarda, a l'hora que anirà a menys i quedarà restringida al vessant nord. Localment, es podrien acumular 50 centímetres de neu nova per sobre de 1.800 metres a l'Aran, zones del nord del Pallars i Principat d'Andorra, mentre que a la resta del vessant sud, la nevada serà més feble, però podria acumular un bon gruix també.

Diumenge serà ja un dia molt més tranquil. Amb l'arribada de l'anticicló el sol es farà amo i senyor de la situació meteorològica, tot i que al matí a primeres hores, encara hi bufarà una mica de vent de mestral a la meitat sud i tramuntana al nord, però aniran a menys i acabaran per desaparèixer de cara a la tarda.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Ventades huracanades i nou paquet de neu al Pirineu

Així doncs, com dèiem, aquest dissabte, 12 de desembre, la gran notícia serà el vent de mestral a tota la meitat sud de Catalunya i l'Alt Empordà especialment, on en zones elevades, la ventada serà pràcticament huracanada. Es podrien superar els 120 km/h. Molt de compte amb objectes fràgils que puguin volar fàcilment. La ventada se centrarà a les comarques de Tarragona, però també arribarà amb força a bona part del pla de Lleida, altiplà central i comarques del sud de Barcelona, així com per descomptat, al nord de l'Alt Empordà i cims del Pirineu, on es podrien superar els 140 km/h. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat molts avisos: 

Avís groc a varies comarques del sud i al Pirineu per ventades que poden superar els 90 km/h | Meteocat

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà a gran part del territori amb el permís d’alguns intervals de núvols passatgers i inofensius que només podrien deixar alguna gotellada als Ports o a l'interior de les comarques de Girona, poca cosa tot plegat. Però com dèiem, la nevada serà l'altre aspecte a vigilar aquest dissabte i és que començarà a la cara nord del Pirineu aquesta pròxima matinada de dissabte i serà molt important a les cotes mitjanes i altes durant tot el matí i fins al migdia. A més, saltarà amb contundència també al vessant sud i podria arribar fins al Prepirineu de forma esporàdica.

La cota de neu podria baixar esporàdicament fins als 900 o 1.000 metres a primeres hores del matí, però al migdia, coincidint amb l'entrada del vendaval de nord, es reescalfarà l'ambient notablement al vessant sud del Pirineu i això farà pujar la cota fins als 1.800 metres, tot i que al vessant nord quedarà al voltant dels 1.200 metres tota la jornada. S’esperen gruixos importants que puguin superar els 50 cm de neu nova al vessant nord i entre 10 i 30 cm al vessant sud, sempre però a les cotes més elevades, per sobre dels 1.800 metres. Per sota dels 1.500 metres, seran gruixos poc importants, inferiors a 10 cm en general. Les temperatures baixaran arreu amb ambient una mica més fred que no pas divendres, més que res per la sensació de fred que provocarà el vent, però els termòmetres no baixaran gaire, fora del Pirineu i a les terres de l'Ebre.

El vent serà el clar protagonista de la jornada a gran part del territori català, juntament amb les nevades al Pirineu | Catalunya Diari

Canvi de temps radical, entra l'anticicló

Finalment, quant al diumenge, 13 de desembre, serà un dia ja molt més tranquil amb l'arribada de l'anticicló. El sol dominarà en general i les nevades al Pirineu ja seran història, tot i que encara quedarà una mica de vent als dos extrems del territori català, tant la tramuntana com el mestral, tendiran a desaparèixer de cara a la tarda, quan arribaran alguns núvols prims, sense més conseqüències. Les temperatures es mantindran semblants o baixaran una mica més, sobretot les nocturnes a l'interior. De cara a la setmana vinent, sembla que tindrem un nou canvi de temps que farà reactivar els ruixats i les nevades amb una nova baixada dels termòmetres que sembla que seria transitòria.

"Méteo Especial: Nou canvi, muntanya russa de les TºC i vent fort el cap de setmana" "Previsió: Nou canvi de temps cap a pitjor i continuen les fortes ventades aquest dijous"