Imatge d'una nevada a Esterri d'Àneu

Arribarà la neu a cotes baixes aquest any? Previsió del temps d'un hivern que pot començar fort a Catalunya

El balanç general de l'hivern ens fa pensar en una temporada amb poques nevades a cotes baixes

Imatge d'una nevada a Esterri d'Àneu
L'hivern sembla que podria ser força suau i sec a Catalunya | Ramon Baylina

Les temperatures han estat  altes per l'època a gran part del país durant els últims dies de la tardor astronòmica, especialment al sud de Catalunya, terres de l'Ebre i gran part del litoral i prelitoral, on s'han assolit les temperatures  més elevades respecte a les que tocarien per l'època. Aquest ambient clarament més càlid contrasta respecte al temps  que vàrem tenir en els inicis del mes de desembre, quan vam tenir diverses  entrades fredes  contundents. Així doncs, l'hivern  arriba aquest dilluns, dia 21 de desembre  a les  11:02h del matí, amb perspectives que la bonança  atípica marxi de cop, amb uns termòmetres  que cauran en picat coincidint amb les festes nadalenques i s'acabarà la bonança  atípica d'aquests dies, de cop. El que no està tan clar és si aquests canvis  ens portaran plugesnevades, o no.

Tot i això, cal destacar que els mapes  de  previsió meteorològica estacional no estan vinculats al temps  present i, és per això que, durant els 3 mesos que preveuen aquests mapes  del temps, pot haver-hi entremig, períodes o setmanes molt fredes  amb nevades  a cotes baixes  igualment, però aquests mapes trimestrals ens indiquen que, en el còmput global dels  tres mesos, com seria l'hivern  de forma general, que en el cas d'aquest any, podria sortir un balanç no gaire bo amb poques precipitacions  i temperatures  per sobre de la mitjana a gran part del territori català.

Però fins al moment, la previsió  a curt termini és la més fiable com sempre. El que tenim clar ara com ara, és que els mapes  del temps  més imminents ens indiquen que estem a les portes d'un canvi  de temps radical  que esperem per als dies següents. És a dir, el Nadal d'aquest 2020  i fins a finals d'aquest mes de desembre, així com, molt probablement, els primers dies del nou any 2021, apunten maneres quant a fred  i neu. Amb tot això, caldrà acabar d'ultimar els detalls d'última hora a les previsions  diàries, però per ara, sembla que l'aire fred  podria venir acompanyat de ruixats  i, per tant, si això passés, seria en forma de neu  a cotes  molt baixes.

Distribució irregular de les pluges

Ja centrant-nos en els mapes  estrictes de previsió trimestral, en aquest primer cas, ens trobem amb el de precipitacions  de la NOAA, on es mostren en colors les anomalies positives o negatives. Així doncs, a Catalunya, tot indica que serien menys abundants  del que tocaria arreu, però especialment al Pirineu i gran part de la meitat nord del país, on podria caure només d'un 40% a un 60% menys respecte a la mitjana, sent més normals en el centre i a l'est, on la pluja  marcaria registres normals o molt similars a la mitjana. No obstant això, altres mapes europeus rebaixen aquesta probabilitat, així que s'haurà de veure qui acaba guanyant la partida.

Imatge de la previsió estacional de pluges a Europa per l'hivern 2020-2021
L'hivern podria ser més sec del normal a Catalunya | NOAA

Unanimitat a les TºC

Si ens fixem en les temperatures, els mapes trimestrals  dibuixen un escenari on sembla que quedarien lleugerament per sobre de la mitjana  en el conjunt del centre de la península i també del territori català, mantenint-se normals per a l'època a les zones costaneres. Per tant, estaríem parlant que no hauria d'haver-hi grans entrades  d'aire fredes  del nord d'Europa aquest hivern, però com dèiem al principi, això no vol dir que no tinguem alguna setmana molt freda, com la que esperem per Nadal i, pot ser, la resta de l'hivern sigui amb ambient més càlid, però com sempre, caldrà anar seguint els models a curt termini.

Imatge de la previsió estacional de temperatures a Europa per l'hivern 2020-2021
L'hivern podria ser més càlid del normal a Catalunya | NOAA


Hivern molt fluix al nord d'Europa

En el conjunt del continent europeu, les pluges  serien més abundants del normal i s'ha situat per sobre de la mitjana en moltes zones d'influència atlàntica del nord i centre del continent, mentre que com més a sud menys precipitacions  hauria d'haver-hi i sobretot, en regions mediterrànies. Les temperatures  sembla que seran molt per sobre de la mitjana en tot el nord i centre d'Europa, sent precisament les zones del nord d'Àfrica o Espanya, les zones amb temperatures  més properes a la mitjana.