Catalunya Diari
Imatge d'unes fulles de tardor empeses pel vent

Gir brusc del temps a partir del final del cap de setmana

Dissabte i gran part del diumenge, quan canvien l’hora, el temps serà plàcid de tardor. La setmana que ve començarà molt més moguda i freda

La pols en suspensió i les pluges de les últimes hores han marxat i han donat pas a un temps molt més plàcid que, de cara a aquest cap de setmana, garantirà el sol a gran part del territori per aprofitar de l’aire lliure. Recordem que la nit de dissabte a diumenge toca canviar l’hora, a les tres de la matinada tornaran a ser les dues. És el que es coneix com el canvi horari d’hivern, que farà que, a partir de llavors, es faci de nit més d'hora a la tarda. 

Tot plegat amb una baixada clara de les temperatures mínimes amb ambient fred de nit, mentre que les màximes seran molt agradables al centre del dia. A partir de diumenge a la tarda, anirà arribant un nou front atlàntic que portarà més intervals de núvols i, de cara al dilluns, xàfecs a més comarques i un brusc descens dels termòmetres amb ambient fred per l’època i vent.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 24 d’octubre

De cara al dissabte, 24 d’octubre, el dia serà radiant a la majoria de comarques. El sol dominarà en conjunt amb boires matinals a l’interior que es dissiparan i alguns intervals de núvols baixos inofensius entre el sud de la Costa Brava i nord de la de Barcelona, sobretot al matí. El vent de garbí bufarà moderat a la tarda a la costa i nord-est, localment amb algun cop una mica fort.

Pel que fa a les temperatures, baixaran amb més ganes de nit i tindrem ambient nocturn fred de tardor. Moltes mínimes es mouran entre els 9º i 14º al litoral i prelitoral, de 4º a 9º a l’interior i entre 0º i 5º al Pirineu, on reapareixeran les glaçades. Les màximes també baixaran una mica i la majoria es mouran entre els 17º i 22º amb ambient suau al centre del dia.

Diumenge 25 d’octubre

Pel que fa al diumenge, 25 d’octubre, el dia començarà amb el nou canvi horari d'hivern  fet de matinada. El temps  s'iniciarà igual que dissabte, amb sol arreu, boires matinals a l’interior i ambient fred de plena tardor a primeres hores. No obstant, a partir del migdia i durant la tarda aniran arribant cada cop més bandes de núvols alts i prims d’oest a est que, a partir del vespre, es faran més gruixuts i abundants a Ponent i Pirineu lleidatà.

De fet, al tard les precipitacions aniran a més a la cara nord del Pirineu, on la cota de neu ja baixarà dels 2.000 metres. També arribaran alguns plugims o ruixats molt febles i passatgers per Ponent. El vent de l’oest i sud-oest agafarà una mica més d’empenta i ho farà més reescalfat, cosa que pot fer pujar més les màximes a prop de la costa amb ambient molt suau.

Arriben canvis importants

El front que començarà a arribar diumenge a la tarda farà que, de cara al dilluns, el temps estigui molt mogut a Catalunya, amb més ruixats i alguna tempesta a la meitat nord, nevada al Pirineu al voltant dels 1.500 metres, vent intens a la meitat sud i a l’Alt Empordà i una brusca baixada de les temperatures. L’ambient serà clarament més fred, inclús atípic per l’època, en l’inici de la propera setmana.