Imatge d'un arbre de Nadal nevat

Compte amb el fred polar per Nadal i Sant Esteve, durarà molts dies a Catalunya

Les TºC cauran en picat i les ventades seran pràcticament huracanades als dos extrems del territori català
Imatge d'un arbre de Nadal nevat
El fred de cru hivern i els vendavals seran els clars protagonistes de les festes nadalenques d'aquest any | Arxiu
 

L'ambient tan suau i atípic d'aquests darrers dies té els dies comptats. Al llarg d'aquesta nit de Nadal i coincidint amb l'inici de les festes nadalenques s'iniciarà el  canvi radical de temps que fa tants dies que anunciem i el notarem encara més per Sant Esteve. Les temperatures cauran en picat al llarg d'aquest dia de Nadal  i el fred de cru hivern  seguirà amb nosaltres fins passat cap d'any, com a mínim, amb petites variacions. D'altra banda, també cal destacar el vent  que serà l'altre gran protagonista d'aquestes festes i bufarà amb cops molt forts als dos extrems del país i fort a gran part del territori, incrementant la sensació de fred.

Ara per ara, sembla que la possibilitat de veure neu  a cotes baixes es redueix al matí d'aquest dia de Nadal, quan es podria veure floquejar  de forma anecdòtica al cim d'alguna serralada litoral, entre Barcelona i Girona, però tot plegat serà molt anecdòtic i per sobre dels 400/500 metres. A partir del migdia i durant la tarda acabarà dominant el sol  arreu, amb un ambient ventós  i molt fred.  Al vessant nord del Pirineu hi nevarà  feblement tota la jornada a totes les cotes. En general, és una entrada d'aire fred  seca.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Nit de Nadal

Així doncs, el cel tapat que hem tingut a moltes comarques al llarg d'aquest dijous, anirà deixant pas a més clarianes amb l'entrada de les fortes ventades  de mestral i tramuntana  al llarg d'aquesta nit  de Nadal, quan ja començaran a baixar amb ganes les temperatures. El cel quedarà serè arreu, excepte a dos indrets, entre les comarques de Barcelona i Girona, on quedarà un cel mig ennuvolat amb alguns ruixats  i, al Pirineu, on nevarà  a partir d'aquest mateix vespre de dijous. En general, les nevades seran de caràcter feble, però podran ser persistents al vessant nord, amb una  cota de neu  que aniria davallant dels  1.400 metres  fins a totes les cotes, durant el mateix dia de Nadal, 25 de desembre

Nadal

La jornada de Nadal, 25 de desembre, començarà a Catalunya  amb força sol  en general, però amb un ambient molt ventós i ja clarament més fred  arreu, fins i tot, amb ventadesmolt fortes als dos extrems del país. L'excepció serà al vessant nord del Pirineu, on nevarà  al llarg de tota la jornada feblement i, d'altra banda, entre el sud de la Costa Brava i el litoral de Barcelona, on es podrien produir ruixats al matí amb una cota de neu que se situaria al voltant de només 500 metres. Per tant, si arribés a caure algun ruixat, fet que no està clar, podria ser en forma de neu  als cims de la serralada litoral. Tot i això, serien fenòmens molt anecdòtics i puntuals. Abans del migdia, tot plegat marxarà mar endins i durant la tarda lluirà un bon sol arreu, però enganyós, ja que veurem com el termòmetre no puja gens.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dia de Nadal | Catalunya Méteo

Pel que fa a les temperatures, com dèiem, cauran en picat. Els valors més elevats en prou feines superaran els 12ºC cap al litoral sud de les Terres de l'Ebre, mentre que en zones de la Costa Brava, quedaran per sota dels 10ºC tota la jornada de Nadal. Zones interiors i del Pirineu podrien quedar per sota dels 5ºC, mentre que zones elevades, per sobre dels 1.200 metres, quedaran tot el dia sota zero. 

A aquests valors de cru hivern, se li sumarà el vent, que podrà ser molt fort  als dos extrems del país i superarà en alguns indrets els 120 km/h, mentre que els 60 km/h se superaran de forma extensa a molts indrets de Catalunya. Pràcticament cap comarca quedarà lliure de la ventada. En aquest sentit, el Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya) ha activat els següents avisos per fortes ventades al llarg de la jornada de Nadal:

Imatge dels avisos del Meteocat previstos pel dia de Nadal del 2020
Molta atenció a les ventades que seran molt fortes als dos extrems del país | Meteocat

Sant Esteve

Tot apunta, que en dies posteriors, de cara a Sant Esteve, 26 de desembre, seguirà amb nosaltres l'aire fred  de centre d'Europa, que mantindrà generalitzat el fred  de cru hivern  amb unes temperatures  que se situaran per la banda baixa durant dies. El mestral  serà el clar protagonista a la vall de l'Ebre i la tramuntana  a bona part de la Costa Brava i el Pirineu, que intensificaran la sensació de fred, però en general dominarà l'ambient assolellat i sense  boires  a cap indret.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dia de Sant Esteve | Catalunya Méteo

Aquesta situació provocarà intenses glaçades  nocturnes fins al prelitoral a molts sectors, i si acaba calmant el vent, podria glaçar  en algunes zones de la mateixa costa, però en general. Les glaçades  seran molt severes al Pirineu, localment s'assoliran els  -20ºC als cims i els -10ºC  o valors pròxims sovintejaran a moltes valls del Pirineu i el Prepirineu.

El fred no marxarà

Més enllà, sembla que abans de cap d'any podríem tenir un episodi de pluges  més generals amb fred  intens i nevades  a cotes  força baixes, però aquest extrem no està gens clar encara. De tota manera, s'haurà de veure de ben a prop, ja que si l'aire fred polar  del centre d'Europa es barregés amb precipitacions  generades per formacions de petites borrasques, com indiquen alguns mapes  del temps, aquesta conjuntura podria fer baixar la cota  de neu, fins i tot, per sota dels 500 metres de forma extensa. Per tant, s'haurà d'anar seguint amb atenció com evolucionen els  mapes del temps  en pròxims dies.