Catalunya Diari
Imatge d'una màquina llevaneu

Nevada a Catalunya: Màxima alerta aquest dissabte pel temporal de neu a cotes molt baixes, vent, pluja i fred

Inicialment pot nevar molt avall, però la cota anirà pujant al llarg del dia deixant pas a la pluja. S’espera molta neu en alguns punts interiors

El temporal de neu ja és a les portes de Catalunya i s’espera que arribi al seu punt àlgid aquest dissabte, 9 de gener. Les precipitacions a causa de l’arribada de la borrasca ‘Filomena’ aniran avançant de nit i matinada des de les comarques del sud i s’estendran per tot el territori, amb una cota de neu que, inicialment, serà molt baixa de matinada, amb tendència a anar pujant ràpidament al matí, especialment a prop de la costa.

Pel que fa a la cota de neu, viurà una muntanya russa, ja que, inicialment, es pot veure nevar a tan sols 200 metres, puntualment per sota en forma de flocs o aiguaneu. Per tant, la línia de la costa en principi quedaria al marge d’aquesta situació, però part de les zones baixes del prelitoral i tot l’interior veuran nevar, amb paisatges que poden quedar emblanquinats a partir dels 400 metres. 

Mapa de previsió a Catalunya el 9 de gener del 2020
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

A partir de dissabte al matí, ràpidament la cota s’enfilarà entre els 500 i 700 metres a la costa, on la pluja serà la protagonista, mentre que a l’interior la cota quedarà més encallada, amb pluja que també acabarà arribant per sota dels 400 o 500 metres al llarg de la jornada. Atenció als Ports, muntanyes de Tarragona i altres zones de més de 600 o 800 metres del territori, rebran un bon paquet de neu, amb les precipitacions més importants al sud de Catalunya.

A més de la pluja i la neu, el vent entre gregal i llevant serà important a les comarques de Barcelona, sud de Girona i nord de Tarragona. El temporal de mar serà destacat a la costa catalana, compte perquè zones que encara no s’han recuperat del temporal Glòria, com ara el Delta de l’Ebre, poden veure agreujada la seva situació.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta vermella per neu al sud de Catalunya i els avisos grocs i taronges a la resta del territori. El Govern demana a la ciutadania que eviti sortir de casa si no és estrictament necessari, mentre que Protecció Civil ha activat l’alerta dels plants NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT. Davant d’aquesta situació complexa, recomanem fer un seguiment estricte de l’evolució de la situació.  

Mapa d'avisos del meteocat pel dissabte 9 de gener del 2021
Avís vermell a les Terres de l'Ebre per nevades que podrien acumular més de 20 centímetres tot el dissabte | Meteocat

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

On i quan pot nevar i a quines cotes

La nevada  començarà amb ganes aquesta nit per les Terres de l’Ebre amb una cota de neu de tan sols 200 metres, puntualment per sota. Les precipitacions  aniran avançant cap a la resta de Catalunya  de sud a nord, amb neu  que arribarà a tot l’interior i molts punts del prelitoral, mentre que arran de mar difícilment es veuran flocs, en principi tot serà aigua  des d’un inici. La zona on la cota  serà més alta és al litoral i prelitoral de Barcelona, amb una cota  inicial de 200 o 300 metres  pujant ràpidament.

Atenció  perquè es veurà nevar  a tot Lleida, Catalunya Central i alguns punts molt baixos del prelitoral, així com a les muntanyes litorals i prelitorals. La nevada  serà especialment important a les muntanyes de Tarragona, però sobretot a la zona dels Ports, on es pot acumular en tot el temporal  mig metre de neu. Molta precaució  si heu de sortir a la carretera, no oblidis seguir els consells de Protecció Civil.

A partir de primeres hores del dissabte, la massa d’aire més humida i temperada del mar anirà guanyant terreny i la cota  pujarà ràpidament entre els 500 i 700 metres al litoral, però encara li costarà de pujar a l’interior, on, finalment, la cota  també es mourà al voltant dels 500 metres al llarg del dia. Així doncs, durant el dissabte bàsicament plourà  a les zones més poblades de Catalunya. No obstant, la lluita entre  l’aire fred i el vent marítim  pot fer fluctuar molt la  cota de neu, raó per la qual recomanem fer un seguiment estricte de l’evolució de la situació.

Gruixos de neu previstos

Pel que fa a les nevades, s'esperen gruixos d'entre 5 i 15 centímetres a gran part de l'interior, si bé es podrien superar els 20 o 30 centímetres  per sobre dels 600 metres a l'interior, especialment al voltant del massís dels Ports, gran part de la Terra Alta, el vessant sud del Pirineu, zones elevades de la Catalunya Central, Prepirineu, serralada transversal i Guilleries.

També zones mítiques com la serra de Prades, Montserrat, La Mola i l'Obac o el Montseny, podrien rebre una nevada  destacable. Algunes localitats interiors com Vic, Manresa, Igualada, Lleida o, fins i tot, la ciutat de Girona, podrien despertar-se nevant  i amb els carrers lleugerament emblanquinats.

Atenció amb el vent i la mala mar

Més enllà de la neu i la pluja, la ventada  d’entre llevant  i gregal  anirà guanyant força i s’esperen ràfegues fortes  de fins a 70 km/h o més a punts de les comarques de Barcelona, sud de Girona i nord de Tarragona, especialment en zones elevades i arran de costa. La combinació de vent  i neu  o pluja  pot ser molt molesta. El SMC alerta  d’aquestes ventades:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 9 de gener del 2021
Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya aquest dissabte | METEOCAT

També s’espera un  fort temporal marítim a tot el litoral català amb onatge  destacat i compte perquè en alguns punts encara no recuperats del temporal Glòria, com ara el Delta de l’Ebre o el de la Tordera, es poden produir nous danys.

Diumenge no fa net

Les precipitacions  seran continuades al sud i aniran perdent força al nord, mentre que de cara al diumenge encara hi ha força incertesa. Alguns mapes  allunyen la borrasca  i quedaria una jornada amb pocs ruixats  i molt fred, amb cota  baixant una mica. No obstant, altres mapes  marquen encara nevades  i pluges  almenys durant la primera meitat del dia, millorant a la tarda, amb una cota  que també podria baixar més, sobretot a l'interior. Per tant, haurem de veure l'evolució del temps  les properes hores.