Imatge d'un cel rogent

Canvi radical de temps aquesta setmana després del fred atípic

Una borrasca atlàntica farà moure clarament els termòmetres i provocarà canvis en el temps

Imatge d'un cel rogent
El temps canviarà clarament aquesta setmana, sobretot pel que fa a les TºC | MeteoMoià

Aquest cap de setmana ha estat marcat per la bonança però, sobretot, per una clara amplitud tèrmica, amb temperatures que han pujat al migdia però fred atípic  i pràcticament hivernal que ha tocat fons de nit arreu, amb glaçades inclús en àrees de l’interior. Tot plegat té les hores comptades, ja que l’arribada d’una borrasca atlàntica impulsarà vents del sud que provocaran una claríssima pujada de les temperatures aquesta propera setmana.

Tot plegat també implicarà un augment dels núvols i algunes precipitacions, poc importants en conjunt, entre dimarts i dijous sobretot. Tot i la ‘calor’ de mitjans de setmana, els termòmetres seran els normals per l’època posteriorment. Segons com s’acabi posicionant la borrasca atlàntica, ens aportarà més o menys precipitacions, raó per la qual la previsió pot patir canvis.

Dilluns 19 d’octubre

El primer dia de la setmana, el dilluns 19 d’octubre, estarà marca per un augment de les temperatures, tant de dia com de nit. Les glaçades ja quedaran restringides al Pirineu i les mínimes ja no baixaran dels 10º a gran part del litoral, prelitoral i àrees properes. La majoria de màximes es mouran entre 19º i 24º. 

El sol dominarà en conjunt, però hi haurà alguns intervals de núvols baixos inofensius en diversos trams de la costa, especialment entre Barcelona i Tarragona. També seguiran creuant bandes de núvols alts i prims arreu. Tot plegat sense precipitacions en una jornada aprofitable.

Mapa de previsió a Catalunya el 19 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 20 d’octubre

De cara al dimarts, 20 d’octubre, la borrasca atlàntica ja començarà a impulsar-nos amb ganes el vent del sud, que es deixarà sentir arreu i que, puntualment, provocarà cops forts al Pirineu, sobretot a les cotes altes. Tot plegat farà que la temperatura pugi clarament de nit, mentre que de dia ho farà de forma més lleugera, inclús arribant als 25º en alguns punts de la meitat sud. Hi haurà l’efecte ‘Föhn’ a la cara nord del Pirineu, amb calor per l’època.

Pel que fa a l’estat del cel, tindrem un temps molt canviant, amb núvols baixos a primeres i últimes hores al litoral i prelitoral, mentre que els núvols alts i mitjans també aniran a més, provocant que, en algun moment de la jornada, el cel estigui força tapat. Tot i això, tan sols s’esperen alguns ruixats febles, aïllats i molt puntuals al vessant sud del Pirineu de Lleida i en algun tram costaner.

Dimecres 21 d’octubre

De cara al dimecres, 21 d’octubre, i si la borrasca atlàntica segueix encallada a l’oest de la península Ibèrica, seguirem amb vents del sud, molts intervals de núvols i arribaran noves precipitacions, localment abundants al Pirineu i Prepirineu de Lleida, així com al nord de Ponent. A la resta, tan sols s’escaparien xàfecs passatgers o plugims, poca cosa tot plegat. Les temperatures tocarien sostre, inclús amb ambient càlid per l’època.

Dijous 22 d’octubre

Pel que fa al dijous, 22 d’octubre, seguirem amb molts intervals de núvols arreu i arribaran nous xàfecs passatgers per Ponent, segurament sense afectar la resta del territori. El vent anirà a la baixa, mentre que les temperatures es mantindran semblants, amb poc fred de nit i ambient càlid al migdia.

Divendres 23 d’octubre

El temps de cara al divendres, 23 d’octubre, vindrà marcat encara per intervals de núvols, tot i que el sol ja podria lluir més estones en conjunt. Tan sols caurien encara alguns plugims o ruixats febles a la cara sud del Pirineu, mentre que les temperatures mínimes ja començarien  a baixar, amb més fresca de tardor a la nit.

Cap de setmana del 24 i 25 d’octubre

Finalment, el temps previst pel proper cap de setmana, 24 i 25 d’octubre, és encara més incert, coincidint amb el canvi d’hora. Alguns mapes indiquen que dissabte podríem tenir una tongada de pluges febles i extenses, però d’altres indiquen una situació ben tranquil·la. En qualsevol cas, les temperatures baixarien, tant de dia com de nit, amb un ambient clarament de plena tardor normal per l’època. Haurem de seguir amb atenció l’evolució de la previsió els propers dies.