Catalunya Diari
cachorro

Gos o llop? Els científics troben un cadell únic i desconegut de 18.000 anys

El nou descobriment ha tingut lloc a Rússia. L’animal pertany a una espècie totalment desconeguda i pot ser clau per a conèixer l’evolució de la domesticació dels gossos

En només 48 hores, el petit cadell trobat al gel de Sibèria s’ha convertit en el centre d’atenció de desenes de paleontòlegs d’arreu del món. A part del seu estat de conservació, tan intacte que sembla que l’animal acabi de morir, la gran incògnita que ha despertat és de si es tracta d’un gos o d’un llop o una mescla entre els dos, ja que va morir ara farà 18.000 anys.

«Sabem que és un cadell i que tenia tan sols unes setmanes de vida quan va morir», explica David Stanton, un dels especialistes del Centre Suec de Paleogènica (CPG) que està analitzant l’ADN de l’animal.

Stanton ha realitzat el primer anàlisis preliminar del genoma, que espera tenir-lo complet a principis d’any. De moment, només pot dir que es tracta d’un mascle i que va morir de manera no traumàtica. El Dogor, batejat així el cadell, va ser descobert durant l’estiu del 2018 a les proximitats del riu Indifirka a la regió de Yakutia.

Un cadell molt especial

L’equip de Stanton està fent més proves al cadell per saber si es tracta d’un gos o un llop o un ancestre comú dels dos. «Si fos un llop modern, seria senzill dir-ho però, donat que es tracta d’un animal que va viure en un moment on els gossos i els llops eren molt semblants, és molt difícil confirmar-ho per ara», explica Stanton.

«Estem interessats a saber què és exactament perquè just en aquell moment es va produir un canvi evolutiu molt interessant en la domesticació d’aquests animals», afegeix Stanton. Tot i així, encara que es tingui tot el genoma complet podria no quedar del tot clar de si és un gos o un llop, ja que en aquell moment de domesticació podria ser que no hi hagués diferències entre les dues espècies.