Catalunya Diari
Imatge de diversos exemplars de bernat marbrejat

Preocupació a Reus per l’aparició d’una plaga d’un insecte invasor

Es tracta del bernat marbrejat, arribat a Catalunya l’any 2016. No és perillós per a les persones, però causa moltes molèsties i és amenaçant per a l’agricultura

Diverses famílies de Reus estan vivint un autèntic malson aquests dies a causa d’una plaga d’un insecte que, si bé no és perillós per a les persones, és molt invasor d’habitatges i emet una pudor força desagradable. Es tracta del bernat marbrejat, també conegut com a bernat pudent, que ha aparegut de forma nombrosa en una zona del centre de la capital del Baix Camp.

Concretament, el focus d’aquest insecte se situa en un habitatge abandonat que es troba a la cantonada entre els carrers de Gornals i el de Güell i Mercader, on els veïns es queixen d’una gran quantitat d’exemplar que apareixen a qualsevol punt de les cases. Es tracta d’una espècie invasora d’origen asiàtic que va arribar a Catalunya l’any 2016. 

Segons ha explicat el tècnic de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Coselva, Lluís Domingo, en declaracions a ‘TarragonaDigital’, temps que hi ha la presència d’aquest insecte a la zona, però ara la situació s’ha tornat insostenible, ja que alguns veïns asseguren que es troben exemplars al lavabo, a dins del llit o, inclús, a dins dels pantalons, emetent pudor en alguns casos. El seu aspecte és marró amb taques de color blanquinós.

Imatge de la presència del bernat marbrejat a Reus
Imatge de la presència del bernat marbrejat en un habitatge de Reus | Cedida

 

La finca ja havia rebut requeriments per arreglar la situació

Segons explica Domingo, l’ajuntament ja havia enviat requeriments al propietari de la finca perquè solucionés aquesta plaga. El problema principal és que aquests insectes se senten atrets per un tipus d’arbre, l’ailant (Ailanthus altissima), que també es tracta d’una espècie vegetal invasora, i en el jardí d’aquesta finca n’hi ha diversos exemplars. 

Això fa que la quantitat d’insectes sigui nombrosa, raó per la qual la solució passaria per talar aquests arbres per tal de reduir la presència dels insectes. No obstant, assegura Domingo, el propietari de la finca va respondre a aquest requeriment netejant el terreny, però en cap cas es van talar els arbres.

Imatge de diversos exemplars de bernat marbrejat
Imatge de diversos exemplars de bernat marbrejat | Arxiu

 

Nou pla d’actuació

L’ADV ha informat de la plaga al Departament d’Agricultura, Pesca, Ramaderia i Alimentació de la Generalitat, qui ha determinat que no pot dur a terme actuacions a la zona perquè es tracta de competències municipals. En aquests moments, segons informa Domingo, l’ajuntament de Reus està valorant la situació per decidir quines accions impulsa  per tal de frenar la plaga. Una de les vies seria demanar al propietari que tali immediatament els arbres.

«Eliminar aquest focus és difícil perquè l’insecte es deu haver escampat per molts punts, però almenys demanem que estigui el més controlat possible», explica Domingo, que juntament amb la seva ADV, vetllen perquè el bernat marbrejat no arribi a les collites, ja que causa greus afectacions, per exemple, a la producció d’avellanes.

Més imatges del bernat marbrejat
Més imatges del bernat marbrejat | Generalitat de Catalunya

 

Extensió de l’insecte i com actuar en cas de localitzar-lo

El bernat marbrejat va arribar a Catalunya l’any 2016, concretament a Girona, i des de llavors, s’ha anat estenent a les comarques de Barcelona i Tarragona, seguint la franja litoral i prelitoral. Allà on apareix provoca moltes molèsties, ja que hi ha un gran nombre d’exemplars que fan nius a cases, vehicles, plantes ornamentals i arbres dels municipis. A més, quan aquest insecte se sent amenaçat deixa anar una pudor molt desagradable.

Un cop arriba el setembre i l’octubre, aquest insecte busca refugi en edificacions, i és en aquest moment quan pot causar més molèsties, com passa en el cas de Reus. No pica ni és perillós per a les persones ni els animals, però, més enllà d’això, el greu problema d’aquesta espècie és que pot afectar greument a cultius i arbres fruiters. 

Per aquesta raó, des del Departament d’Agricultura es demana a la població que, en cas de detectar la presència d’aquest animal, s’han de prendre mesures de control, com ara recollir periòdicament exemplars amb aspiradora  i després posar la bossa en un pot amb aigua i sabó. En cap cas hem de deixar a l’exterior els exemplars, ja que es poden reproduir, mentre que els insecticides no serveixen per a res. Com a mesura preventiva, es recomana instal·lar mosquiteres a casa.