Catalunya Diari
Imatge del greu incendi que va contaminar el riu Besòs

El desastre del Besòs provoca més reaccions de rebuig i alerta cinc dies després

Aquest cap de setmana l'ONG ‘Ecologistes en Acció’ ha realitzat diferents mobilitzacions en aquest riu per denunciar la greu afectació dels vessaments de l’incendi d’una fàbrica a l’ecosistema fluvial

El desastre ecològic que ha contaminat les aigües depurades del riu Besòs ha posat contra les cordes el procés de revitalització de l'ecosistema fluvial, que ha necessitat diverses dècades d’intens treball per tornar a mostrar vida, quan als anys 90 era un abocador.

La catàstrofe causada arran de l'incendi declarat el passat dia 11 en una fàbrica de Montornès de Vallès «no pot tornar a repetir-se» pel risc d'exterminar desenes d'espècies i fer malbé la millora aconseguida fins al moment, adverteixen diferents experts en la matèria.

Segons el biòleg Manuel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs-Tordera, que gestiona les estacions depuradores instal·lades a la conca del riu, «el sistema del Besòs és fràgil» i la màxima prioritat ha de ser «proporcionar-li múscul». «S'ha cremat una indústria i ha posat en escac el riu. El sistema és molt fràgil i toca reforçar-lo i enfortir-lo», ha assenyalat abans de matisar: «Costa molt de recuperar, però és molt fàcil tirar-lo per terra».

Per això, ha recalcat la importància que «no torni a passar» un accident com el de dimecres passat, quan part de l'aigua utilitzada per extingir l'incendi en una planta de reciclatge de dissolvents i residus industrials va contaminar el curs del riu.

Si no hi ha qualitat d'aigua, tota la resta no se sosté. L'aigua és la base de la piràmide

Encara que els gestors del Besòs s'han afanyat a preveure que es recuperarà més aviat que tard i han descartat que l'incident impliqui una regressió de trenta anys, no tots els ecologistes ho tenen tan clar. Ahir dissabte Ecologistes en Acció denunciava la poca voluntat de la Generalitat a reparar els danys.

De moment, si les inversions i la voluntat política no canvien de rumb, els especialistes auguren mesos o fins i tot anys d'esforç perquè el riu torni al punt en què es trobava a principis de setmana. Com s’aconsegueix això? Consolidant la seva recuperació i explotant la seva biodiversitat.

D'acord amb Isnard, els peixos estan sent els més afectats perquè són els únics que no es poden escapar del riu, en el qual conviuen fins a dotze espècies diferents, mentre que les aus probablement patiran menys conseqüències per la seva capacitat d’emigrar si les condicions no els són favorables.

De fet, les imatges de desenes de peixos morts l'endemà de l'incendi van activar totes les alarmes i van portar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a decretar l'emergència. El veterinari i ecologista David Perpinyà opina que «probablement els peixos estiguin tots morts» en els set o vuit quilòmetres següents a el lloc de l'accident, una situació que amenaça de frustrar una zona «que ha costat molt recuperar».

Adeu anguiles, espècie en risc d’extinció que habitava el riu

«Suposa una marxa enrere de diversos anys perquè la comunitat de peixos que s'ha perdut pot trigar cinc o deu anys a recuperar-se», ha assegurat Perpinyà, que ha indicat que la presència de carpes sense vida és un indicador de la magnitud del desastre. És un peix exòtic, introduït d'Àsia i molt resistent a condicions de baix oxigen i toxicitat. Que hagin mort és molt indicatiu que tots els altres segurament tampoc estan vius.

Un altre dels exemples és  l'anguila, una espècie «en greu perill d'extinció» que es reprodueix en el mar dels Sargassos i que viatja més de 6.000 quilòmetres fins als rius d'Europa, on passa la resta de la seva vida. Segons l’expert, «el que hem perdut, haurà de tornar a entrar des del mar i trigarà set, vuit o deu anys a recuperar-se».

Els qui no sentiran els efectes de la contaminació amb la mateixa forma seran els mamífers (musaranyes, rates, fures, llúdrigues, visons o senglars) o els amfibis i rèptils, capaços de traslladar-se fins als afluents veïns. I aquesta és precisament un dels consols amb què compten els especialistes, que confien que el bon estat dels rius Mogent, Congost, Tenes, Caldes i Ripoll, que desemboquen al Besòs i no s'han vist afectats, ajudi a curar el conjunt del riu.