Història de pel·lícula la que es viu a Bèlgica arran de la desaparició d’un llop salvatge molt apreciat per la població. Aquest animal, una femella batejada amb el nom de ‘Naya’, va ser vist per primer cop fa un any, cosa que en aquest país no passava des de feia un segle. No obstant, 5 mesos després va desaparèixer sense deixar rastre, cosa que fa pensar que és obra dels caçadors que l’haurien matat.
Per aquesta raó, algunes organitzacions ecologistes ofereixen una recompensa de 30.000 euros per a la persona que delati qui va matar l’animal o aporti informació crucial per saber el seu desenllaç. Una història que torna a posar de manifest les greus conseqüències de la mà de l’home a la natura, especialment entre les espècies en perill d’extinció.
La ‘Naya’ va ser vista per última vegada en un bosc de Limburg, a Flandes. L’animal es va ajuntar amb un llop mascle amb qui anava sempre a tot arreu, i la seva desaparició va quedar palesa quan unes càmeres van captar el llop mascle passejant amb un comportament solitari.
Un chasseur devenu #gibier? C'est bien ce qui pourrait arriver au #braconnier qui, selon des organisations de protection de la nature, a tué Naya, le seul loup observé en #Belgique depuis un siècle. Une #prime de 30 000€ sera offerte à celui qui permettra de le retrouver... pic.twitter.com/rVBuxAhBAg
— CGTN Français (@CGTNFrancais) October 5, 2019
A la caça de l’assassí
La desaparició d’aquest animal, considerat un tresor pel que fa a la recuperació d’espècies, ha indignat de valent a moltes organitzacions ecologistes. Tres d’elles (Bird Protection Flanders, Animal Rights y The Nature Aid Centre) ofereixen 20.000 euros com a recompensa per a la persona que digui què ha passat amb l’animal, mentre que un empresari del districte Wilrijk d’Amberes també s’ha sumat a la proposta i ofereix 10.000 euros més, fent una suma total de 30.000 euros.
«El públic ja no accepta que algunes persones tinguin el dret de decidir quins animals poden o no sobreviure» , afirma l’ONG ‘Bird Protection Flanders’, assegurant que abans d’aquesta iniciativa econòmica la investigació sobre els fets estava bloquejada. I és que les organitzacions ecologistes volen un càstig per a la persona o persones que van cometre el crim.
La mort de Naya et de ses louveteaux est une honte pour la Belgique.
Le WWF demande:
Plus de moyens pour la protection de la #nature
Une réaction des associations de chasseurs
Un Plan Loup en #Wallonie#loup#biodiversitéhttps://t.co/4ZhHjNuFG0pic.twitter.com/YmA6EnwHmF— WWF-Belgique (@WWF_Belgique) September 30, 2019
Segons informa 'La Vanguardia', el llop té el nivell de protecció més alt en les regulacions de conservació de Bèlgica i a la Unió Europea. Una mort amb cadàver pot ser perseguida per la llei, però a falta de proves la justícia ha arxivat el cas, fet que algunes organitzacions ecologistes com WWF creuen que és «una vergonya per a Bèlgica».
El llop, un animal difícil de veure a Bèlgica
Bèlgica feia pràcticament un segle que no veia un llop al seu territori, però darrerament la seva presència s’ha tornat a estendre per Europa. En aquest país, actualment es creu que hi ha 3 exemplars d’aquest animal: un és el company mascle de la ‘Naya’ i els altres dos es trobarien en una zona forestal de la part francòfona de Bèlgica.
Un augment de la presència de llops que és una bona notícia pel que fa a la recuperació de la fauna salvatge a Europa, però que té molt preocupat a tot el món rural, ja que veuen la seva presència com una amenaça per al seu bestiar.