En un context de constant desaparició d’espècies animals a causa del canvi climàtic, de tant en tant també hi ha bones notícies. És el cas que ens arriba des del Vietnam, on, en una àrea natural, s’ha descobert un exemplar de cérvol ratolí, una espècie que es creia extingida des de feia uns 30 anys.
Concretament, l’animal ha estat localitzat a prop de la ciutat vietnamita de Nha Trang a la regió mediambiental del Gran Annamita entre Vietnam i Laos, una de les zones de més diversitat ecològica del món. Amb el nom científic ‘Tragulus versicolor’, aquest animal va ser catalogat per primer cop l’any 1910 i l’últim cop que es va veure va ser el 1990, raó per la qual es va donar per extingit.
De fet, aquesta espècie es trobava a la llista de les 25 espècies perdudes més buscades pel ‘Global Wildlife Conservation’. El seu aspecte és ben curiós, fent una mida petita, pesa poc i una cara molt semblant a la d’una rata, però cos més format, pelut i potes com les d’un cérvol però ben petites i primes.
Càmeres científiques per localitzar-lo
Segons explica la revista ‘Nature’, els científics van entrevistar diverses persones de la zona per saber si havien pogut localitzar algun exemplar d’aquesta espècie teòricament desapareguda. Finalment, van col·locar prop de 30 ‘trampes’ de càmeres activades per moviment a dins d’aquesta zona boscosa.
Després de 6 mesos de captura d’imatges, els experts van poder comprovar que s’havien fet fins a 200 deteccions diferents de presència d’aquest cérvol ratolí. Es desconeix quants exemplars hi podria haver, tot i que els natius neguen que s’hagués extingit aquests darrers 30 anys, contradient les teories científiques.
Els científics volen ara continuar la investigació per intentar estabilitzar el nombre d’exemplars a la zona i garantir que no estigui en risc de desaparició altre cop, amb l’ajuda de les institucions locals per conservar aquests animals.