Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona

La contaminació provoca cada any més de 400 morts a Barcelona

Així ho indica l’últim informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, destacant que fa 20 anys que la ciutat supera els límits establerts per l’OMS

Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona
Imatge d'un gran embús de cotxes a les rondes de Barcelona | EFE

 

L’últim informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) calcula que unes 424 persones de mitjana moren cada any a la capital catalana per culpa dels elevats nivells de contaminació, que superen clarament els que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’any 2018, Barcelona va superar constantment els nivells màxims de contaminació establerts, i aquesta situació succeeix de forma ininterrompuda des de fa 20 anys, cosa que empitjora i molt la salut dels habitants. Segons l’informe de l’ASPB, les principals causes de les morts per contaminació són, bàsicament, per problemes respiratoris i cardiovasculars. 

Imatge de la contaminació a Barcelona | Forocoches

 

Constant exposició a la contaminació

En concret, l’informe explica que l’elevada mortalitat a causa de la contaminació es deu a una exposició crònica als nivells de pol·lució i no pas a episodis puntuals, amb el trànsit constant i dens com a principal causa. Els contaminants que superen els nivells establerts per l’OMS a Barcelona són el NO2, material particulat (PM10 i PM2.5), benzè, ozó i benzopirè.

L’informe, que es basa en els nivells normatius de l’OMS (més restrictius que els de la Unió Europea), determina que el 48% dels habitants de Barcelona respiren nivells més elevats dels recomanats de diòxid de nitrogen (NO2), el 95% pateixen les partícules PM10 i el 100% estan exposats a partícules PM2.5 per sobre dels límits establerts.

El trànsit, el principal problema de Barcelona

Els resultats de l’informe de l’ASPB indiquen que la majoria d’aquests nivells tan elevats de contaminants es deuen al trànsit a tota la ciutat, ja que les dades més extremes es registren a les estacions amb més trànsit i en dies feiners. En aquest sentit, els autors de l’estudi exigeixen mesures més restrictives de l’ús del vehicle privat de forma permanent  per tal de millorar la qualitat de l’aire i, conseqüentment, la salut dels habitants de la capital catalana.

Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona
Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | ACN

 

Recomanacions per reduir la contaminació i evitar els seus efectes

Precisament, l’agència demana que els habitants prioritzin desplaçar-se als llocs caminant o en bicicleta i en rutes on hi hagi menys trànsit. També recomanen ventilar els habitatges durant les hores de menys trànsit i que les persones vulnerables redueixin l’exercici físic a l’exterior en situacions de contaminació atmosfèrica.

De fet, Barcelona impulsarà els propers mesos més zones de baixes emissions, més carrils Bus-VAO, illes verdes i, fins i tot, es planteja la possibilitat que l’any que ve s’apliqui un peatge d’entrada a la capital catalana per reduir el nombre de vehicles. Tot plegat va arribar després que Brussel·les anunciés que portava Espanya als tribunals per no complir els límits europeus de contaminació a Madrid i Barcelona, principalment.