Catalunya Diari
Imatge de l'estat actual del pantà de sau amb el campanar força al descobert per la falta d'aigua

Activada la prealerta per sequera a Catalunya per la falta d’aigua als pantans

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha activat aquesta situació ja que les reserves dels embassaments de les conques internes se situen per sota del 60%

La sequera comença a ser molt preocupant a Catalunya després de tants mesos sense pluges generals i abundants. En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha activat la prealerta per sequera a casa nostra degut a que les reserves d’aigua de les conques internes, és a dir, el sistema Ter-Llobregat, ja es troben per sota del 60%. 

Concretament, aquestes reserves se situen entorn del 55%, xifra clarament per sota del 70% de mitjana dels últims 10 anys. La falta de pluges abundants i generals aquests darrers mesos, especialment a les capçaleres dels rius de les conques internes, ha propiciat aquesta situació, tot i que la sequera és encara més alarmant als pantans del sud de Catalunya. 

Si la situació no millorés al llarg dels propers mesos, s’activaria l’alerta per sequera quan els pantans baixessin per sota del 40%, mentre que el 25% ja es considera ‘excepcionalitat’ i quan s’arriba al 16% s’activa la situació d’emergència.

Imatge del pantà de Susqueda actualment
Imatge del pantà de Susqueda actualment | @MartaRodriguezF

 

Accions preventives

L’activació de la prealerta per sequera implica l’aplicació de diverses mesures preventives. Algunes d’elles són les accions d’informació i sensibilització cap a la ciutadania, la preparació de les primeres mesures per quan arribi la fase d’alerta, l’augment de la producció d’aigua dessalinitzada o la comprovació de més de 300 pous de captacions subterrànies.

En aquest sentit, la dessalinitzadora del Llobregat funciona al 70% amb una producció de 140.000 m³/dia, mentre que la planta de la Tordera opera al 75% i produeix 43.200 m³/dia. Unes acciones que poden frenar el descens dels pantans a mig termini.

Ni rastre de les pluges

La pluja ha estat molt escassa aquests últims mesos  en zones on normalment plou sovint i a on hi ha les principals capçaleres de les conques internes, bàsicament al Pirineu i Prepirineu oriental. En aquest sentit, les previsions no són gens optimistes, ja que, per ara, no es veu per enlloc una situació de pluges generals a mig termini, si bé la segona quinzena d’octubre podríem tenir un temps més mogut.

També et pot interessar...