Catalunya Diari
Imatge d'una de les incidències causades pel fort vent

Balanç temporal de vent: dos ferits i centenars d’incidències a Catalunya

Les ventades han estat molt fortes a Tarragona i Barcelona sobretot, mentre que al Pirineu la notícia ha estat la gran nevada i les pluges abundants

El temporal de vent fort que ha bufat aquest divendres, 13 de desembre, ha sigut notícia a gairebé tot Catalunya, però especialment a les comarques de Barcelona i Tarragona. Com acostuma a passar en aquests episodis de fortes ventades, arreu del territori les policies locals, bombers, i altres ens públics relacionats amb la protecció civil, s’han hagut d’activar i de valent per fer front a les nombroses incidències que s’han registrat.

En general, el número de telèfon del 112 de Protecció Civil ha rebut més de 796 trucades durant tot el dia, gran part d’aquestes a l’àrea de Barcelona. La majoria d’elles ha sigut per arbres i branques arrencatso per mobiliari urbà que el vent ha fet caure o arrossegar a les vies de circulació, com és el cas, per exemple, de Valls on un arbre ha aixafat diversos vehicles. A més, els Bombers també han rebut més de 500 avisos relacionats amb el temporal. 

Tot i això, la incidència més greu ha passat aquest matí quan dues dones han resultat ferides lleus a Tortosa en caure un dels panells de llums de Nadal que il·luminaven el centre comercial de la ciutat. 

Ventades rècords al Camp de Tarragona

En alguns indrets de Catalunya feia anys que el vent no hi bufava tan fort. És el cas de les comarques del Camp de Tarragona, on el vent de l’oest s’ha reforçat especialment entre el litoral i prelitoral tarragoní. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que s’han arribat a igualar rècords de ventades, com és el cop de vent que s’ha enregistrat a Vila-rodona, arribant fins als 110,9 km/h.

Durant els 14 anys de vida d’aquesta estació meteorològica ubicada a la comarca de l’Alt Camp, només una vegada s’havia arribat a aquesta xifra. Va ser el 24 de gener del 2009, on en aquella ocasió el vent va arribar a bufar amb una intensitat de fins a 111,2 km/h, pràcticament la mateixa velocitat que s’ha enregistrat aquest matí de divendres.

Entre els registres més importants del dia, a part de la igualació del rècord a Vila-rodona, destaquen els 147,6 km/h al cim del Puig Sesolles, a dalt de tot del Montseny, o també els 147 km/h a L’Albiol. Les ventades també han estat importants a les comarques de Barcelona, molt poc acostumades a aquests episodis de fort vent.

 • L’Albiol: 147 km/h
 • La Riba: 137 km/h
 • Rojals: 135 km/h
 • Hospitalet de l’Infant: 124
 • La Sénia: 124 km/h
 • Mas de Barberans: 119 km/h
 • Valls: 117 km/h
 • Montroig del Camp: 116 km/h
 • El Perelló: 111 km/h
 • Constantí: 101 km/h
 • Castelldefels: 84 km/h
 • Mataró: 82 km/h
 • Igualada: 82 km/h
 • Sabadell: 81 km/h
 • Lleida: 81 km/h
 • Cervera: 79 km/h
 • Granollers: 75 km/h
 • Martorell: 75 km/h
 • Barcelona – Raval: 73 km/h
 • Badalona: 67 km/h

L’àrea metropolitana de Barcelona, la més afectada

Aquest divendres l’àrea metropolitana de Barcelona ha sigut la regió més afectada pel temporal amb diferència. El vent també hi ha bufat amb força, entre els 60 i gairebé 90 km/h. Això a fet que s’enregistressin un alt nombre d’incidències, la majoria d’elles a causa de branques, arbres i mobiliari urbà caiguts.

Els Bombers de Barcelona, només fins al migdia, ja havien dut a terme uns 60 serveis relacionats amb el vent. Fins a un total de 16 poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona han hagut d’activar els seus plans municipals d’emergència davant el fort vent. Això ha causat que alguns parcs i jardins s’hagin hagut de tancar els accessos, com és el cas de Barcelona ciutat o Esplugues de Llobregat. O per exemple, en altres poblacions, com ara Sabadell, recomanaven cancel·lar les activitats a l’aire lliure després que diversos arbres fossin arrencats.

Bona nevada al Pirineu

L’altre fenomen meteorològic protagonista de la jornada ha sigut la neu. El dia s’ha aixecat a les valls pirinenques amb una nevada considerable i que ha agafat desprevinguts a la majoria d’habitants i poblacions. La neu ha arribat fins a fons de vall, fins a uns 900 metres, mentre que a punts elevats la nevada ha sigut considerable.

No s’esperava que la neu baixés tant de cota a durant la nit i a primeres hores del matí, però a mesura que arribava l’aire més càlid, ha pujat ràpidament i la pluja ha anat desfent la neu situada a les parts baixes i mitjanes. Ara bé, a alta muntanya la nevada ha continuat i destaquen els 54 cm de neu nova acumulats a Certascan. 

El temporal va a la baixa

Passat el gruix fort de les ventades, el pronòstic per a les pròximes hores és que tot vagi retornant a poc a poc a la normalitat. El vent seguirà bufant fins dissabte a la tarda, però a partir d’aquesta nit el fort vent afluixarà bastant. De cara el dissabte els vents podran bufar fins als entre els 60 i 70 km/h, res a veure amb el que s’ha viscut durant les hores centrals d’aquest divendres. De cara el diumenge, el vent s’haurà aturat del tot i el dia acompanyarà arreu del territori.