Catalunya Diari
asd

Les dades confirmen que el juliol ha estat càlid o molt càlid a Catalunya

La segona onada de calor de l'estiu i les fortes calorades han disparat els termòmetres més de 3 graus per sobre de la mitjana a molts punts. La precipitació ha estat molt irregular

Si tenim la sensació que aquest juliol ha estat molt calorós no anem gens errats. I és que les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) confirmen que aquest mes ha estat càlid o molt càlid a tot Catalunya, especialment per l’arribada de la segona onada de calor de l’estiu entre els dies 22 i 25 i les fortes calorades que han afectat consecutivament casa nostra. No obstant, no s’ha arribat als valors extremadament històrics de finals de juny. Pel que fa a les precipitacions, han estat molt irregulars, ja que hi ha hagut zones afectades per fortes tempestes que han deixat molta aigua. 

Si ens fixem en les temperatures, la tendència durant gran part del juliol ha estat de vents de component sud que han enviat masses d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica  que han fet disparar els termòmetres. De fet, a moltes zones s’ha registrat una temperatura mitjana de més de 3 graus per sobre del normal, especialment en zones elevades.

Destaca especialment Tagamanent, al Montseny, on l’anomalia ha estat de +3,5º, mentre que també queden per sobre dels tres graus el Pantà de Darnius-Boadella, el Santuari de Queralt, Portbou, la Quar, el PN del Garraf i Roses. D’aquesta manera, el juliol ha estat especialment molt càlid al massís del Montseny, el Cap de Creus, la serra de l’Albera i a punts del Pirineu central. 

asd
 

Pluja molt mal repartida marcada per les tempestes

Segons indiquen les dades, les pluges han estat molt mal repartides arreu de Catalunya, ja que les precipitacions han caigut bàsicament a partir de tempestes que, ni de bon tros, han afectat tot el territori. Per exemple, el mes s’ha considerat de molt plujós al litoral i prelitoral de Barcelona, sud de la Costa Brava i zones de Ponent. No obstant, ha estat extremadament sec a gran part de l’Alt Empordà i del Delta de l’Ebre.  

Destaquen les tempestes que van escombrar gran part de Catalunya entre el 8 i 9 de juliol, els aiguats torrencials del 17 de juliol a les comarques de Barcelona i els forts xàfecs dels dies 26 i 27 de juliol, especialment al litoral i prelitoral de Barcelona, Pirineu i Prepirineu, amb inundacions molt importants a la capital catalana, per exemple, on es van arribar a acumular 54 l/m² de forma local.

asd
 

El fet que la sequera territorial continuï sent molt extrema a les Terres de l’Ebre, sud de Ponent i Alt Empordà continuen situant aquests punts com a zones molt calentes i vulnerables per patir incendis forestals, com el de finals de juny a la Ribera d’Ebre que va cremar més de 5.000 hectàrees. La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el juliol ha superat els 100 l/m².

  • Planoles: 150 l/m²
  • Núria (1.971 m): 149,2 l/m²
  • Cadí Nord (2.143 m): 141,2 l/m²
  • Beget: 141,0 l/m²
  • Gisclareny: 137,9 l/m²
  • Castellar de n'Hug - el Clot del Moro: 135,1 l/m²
  • Ulldeter (2.410 m): 123,8 l/m²
  • Guardiola de Berguedà: 118,8 l/m²
  • Salòria (2.451 m): 117,6 l/m²
  • Castellar del Vallès: 111 l/m²
  • Campdevànol: 108 l/m²
  • Santa Pau: 103 l/m²
  • Ulldeter (1.999 m): 102 l/m²

També et pot interessar...