Catalunya Diari
Dona amb paraigües

BALANÇ ELSA CATALUNYA: Alguns problemes i rius molt plens per les pluges i ventades

Durant aquest divendres 20 de desembre, les pluges persistents han deixat més de 100 L al Pirineu de Lleida obligant avisos de crescudes d’alguns rius, i les ventades han provocat alguns desperfectes al nord-est

La borrasca atlàntica més poderosa del que portem de tardor ha creuat la península Ibèrica deixant un rastre de desperfectes i víctimes a moltes comunitats autònomes de l’oest d’Espanya, i al llarg d’aquesta matinada de divendres ha colpejat amb menys força Catalunya. 

Ha plogut a gairebé arreu del territori català,  intensament a les muntanyes pirinenques de Lleida, Barcelona i Girona, obligant a Protecció Civil a activar la prealerta Inuncat pel perill de crescudes dels rius i torrents pirinencs. Per altra banda les pluges arribaven acompanyades per ventades huracanades a les cotes altes de les muntanyes, que en zones poblades d’Osona, la Selva, el Vallès Oriental i al Ripollès han causat alguns desperfectes.

Més de 100 l/m2 descarrega la borrasca Elsa al Pirineu

Segons registres del Servei Meteorològic de Catalunya fins les 10 del matí, el front atlàntic d’aquesta passada nit ha deixat acumulacions d’aigua importants a Espot (Pallars Sobirà), amb 127 l/m2, al Port del Comte, amb 109 l/m2, a Ulldeter, amb 77 l/m2, i a Gisclareny (el Berguedà) i al Pont de Suert (Alta Ribagorça) amb poc més de 70 l/m2. Aquests són altres registres destacables de pluja que deixa el temporal:

A causa d’aquestes precipitacions són probables crescudes dels rius Llobregat, Garona, Noguera Pallaresa, i d’alguns rius menors la conca del Llobregat al Berguedà. Protecció Civil adverteix a poblacions com Vielha, Bossòst, Ripoll, Saldes, Vallcebre, Gisclareny, Sant Jaume de Frontanyà, Guardiola del Berguedà i la Pobla de Lillet que puja el nivell de l’aigua i es recomana no creuar guals.

El front ha deixat nevades importants a les estacions d’esquí, per sobre els 2.200 metres d’altitud.

Ventades molt potents a l’Altiplà i prelitoral centrals causen algunes destrosses

El fort vent, amb ratxes destacades de quasi 90 km/h a les àrees urbanes de la Catalunya Central, Conca de Barberà i al prelitoral de Barcelona i Girona, ha ocasionat la caiguda d’alguns arbres i la interrupció del subministrament elèctric. Als cims del Montseny s'ha registrat un cop de vent de més de 150 km/h.

Viladrau, al sud de la comarca d’Osona s’ha emportat la pitjor part del temporal de vent. Les ventades han originat una afectació general a la telefonia i el servei de subministrament elèctric en aquesta població, però a hores d’ara està restablerta la llum al municipi.

La situació ha de millorar sensiblement les pròximes hores

La pluja i el vent va a menys aquest migdia i tarda de divendres. S’haurien d’obrir clarianes d’oest a est i els models del temps indiquen que de cara al vespre es tornaria a tapar el cel a l’oest i al nord, amb noves pluges més aïllades que fins ara. El temps inestable es mantindrà avui i el cap de setmana.

Pel que fa a les temperatures, continua l’ambient suau, que impedeix que la neu baixi de cota, situada al voltant dels 2.000 metres. La situació marítima segueix molt alterada amb onades que xoquen als espigons de la costa nord i central amb alçades de fins a 4 metres.