Imatge de la contaminació a la ciutat de Barcelona

La Generalitat declara un episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya

Els nivells elevats de partícules en suspensió, juntament amb la massa de pols africana que ha arribat a Catalunya, han fet necessari declarar l’episodi a totes les comarques

Imatge de la contaminació a la ciutat de Barcelona
L'alt nivell de partícules en suspensió ha obligat a la Generalitat a declarar un episodi per alta contaminació | Arxiu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat aquest matí de dimecres l’episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya, a causa d’una intrusió de pols africana  aquest passat dimarts, juntament amb una alta concentració de contaminants.

Les estacions de mesura d’aquests contaminats i de les partícules en suspensió van enregistrar aquest passat dimarts un valor de 80  μg/m³ en més d’una estació, mentre que la previsió dels models de dispersió de contaminats preveuen que aquests nivells es mantindran elevats durant les pròximes 24 hores i es podria arribar a superar el valor diari de 50  μg/m³ durant aquest dimecres.

Plans d’actuació del protocol

Aquest episodi d’alta contaminació de partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat de les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En aquest cas, el protocol no comporta restriccions a vehicles, tot i que es recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat i realitzar una conducció eficient.

Moderar l’activitat a l’aire lliure

A causa dels elevats nivells de partícules a tot el territori, és convenient, segons el protocol consensuat amb el  Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a  l’exterior.