Catalunya Diari
Nules

El riu Segura es desborda a Múrcia i espectacular riuada a Màlaga per la gota freda

Les tempestes d’aquesta matinada han estat molt fortes a punts d’Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia o País Valencià, on ha plogut sobre mullat

La gota freda, que ja ha deixat 5 morts, continua causant estralls a molts punts d’Espanya i aquesta matinada hi ha hagut noves tempestes fortes  a diverses zones de la meitat sud, especialment a Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i País Valencià. El desbordament del riu Segura a Múrcia amb diversos municipis evacuats, una riuada que ha arrossegat més de 10 cotxes a Màlaga i diversos rescats són alguns dels efectes de les últimes pluges.

Una de les imatges més impactant d’aquesta passada matinada és, sens dubte, la forta riuada al municipi andalús d’Alhaurín el Grande (Màlaga), on l’aigua ha arrossegat més d’una desena de cotxes carrer avall a causa de la forta tromba:

Els registres històrics assolits al País Valencià i Múrcia, amb entre 400 i 600 l/m² en algunes ocasions, han provocat el desbordament del riu Segura. Aquestes últimes hores, poblacions com Blanca o Archena, per exemple, han quedat totalment negades d’aigua, i es tem que la mateixa capital murciana pateixi aquesta sort. 

Arrel d’aquesta situació, diversos pobles i pedanies han estat evacuats, amb una crida dels municipis a no apropar-se al riu, mentre que divendres la Confederació Hidrogràfica va obrir les comportes del pantà de Santomera, ja que es trobava al límit de la seva capacitat, cosa que ha fet augmentar del riu Segura.

Aiguats i rescats a Castella-la Manxa i Andalusia

Els aiguats han estat molt importants de nit a tot el sud-est peninsular, i destaquen els rescats que s’han hagut de fer de persones que s’havien quedat atrapades per l’aigua. Al municipi de Las Gabias (Granada), un matrimoni ha estat evacuat de casa seva, on havia quedat atrapat per la riuada. Un dispositiu molt complex amb l’ús de llanxes ha pogut salvar la parella.

D’altra banda, a Castella-la Manxa s’han registrat fins a 9 emergències en localitats de Ciudad Real, Cuenca i Albacete. S’han hagut de fer fins a dos rescats, un a Hellín on una persona havia quedat atrapada en una casa mòbil, i un altre a dins d’un vehicle a Chinchilla de Montearagón. Hi ha nombroses carreteres tallades a tota la zona.

Però les tempestes han estat especialment espectaculars i intenses a la província de Màlaga, amb llamps, trons i aiguats que han fet molt difícil dormir. Més enllà de la riuada a Alhaurín el Gran, altres poblacions de la zona com Marbella, Torremolinos o Cártama, on han caigut 65 l/m² en només una hora, també han patit els efectes de les fortes tempestes amb nombroses incidències,  sobretot per inundacions i caiguda d'arbres a causa del fort vent.

En algunes ocasions, les tempestes anaven acompanyades de pedra que ha provocat danys, raó per la qual la Delegació del Govern de la Junta d’Andalusia a Màlaga ha activat la situació 1 del Pla d'Emergències  davant el risc de grans inundacions. La mateixa capital de província ha patit els efectes dels forts aiguats de matinada, amb fins a 50 l/m².

El temporal afectarà amb més ganes aquest dissabte tot el centre peninsular amb alguns aiguats i alerta meteorològica activada a moltes províncies. Va a la baixa la gota freda al País Valencià, est d’Andalusia i Múrcia, on ara tocarà fer balanç i intentar recuperar-se de les greus conseqüències d’aquest històric temporal.

També et pot interessar...