Efecte fogony: Les temperatures es disparen al Pirineu

El fenomen del fogony ha estat la causa de les temperatures tan elevades d'aquest matí a molts indrets de la Val d'Aran

Imatge de la Val d'Aran. | LleidaDiari.cat

En situacions meteorològiques com la d'aquest dilluns en què tenim vent del sud, aquest fenomen, anomenat efecte föhn, apareix en zones com el nord de les comarques de Girona o la Vall d'Aran. Com a exemple, avui les temperatures mínimes no han baixat dels 10ºC tant al Port de la Selva, Llançà i d'altres localitats del nord de l'Empordà com a la Val d'Aran, on  a Vielha no han baixat ni dels 12ºC, sent més alta que la temperatura màxima d'ahir.

Què és el fogony?

L'efecte 'föhn', en català fogony, és un fenomen meteorològic que es dona quan una massa d'aire ha de travessar diverses muntanyes o serralades.  Quan l'aire topa amb una muntanya  tendeix a ascendir  per superar aquest obstacle. A través d'aquest ascens, la massa d'aire va perdent temperatura  com a conseqüència física de com més altitud menys temperatura.

Un cop aquesta massa d'aire ha arribat al pic de la muntanya comença a descendir per la vessant de sotavent. Mentre la massa d'aire descendeix va perdent humitat i va augmentant de temperatura, de tal manera que, quan arriba a la superfície, la  temperatura és més elevada i la humitat és inferior  a la que tenia quan va començar a pujar per la vessant contrària de sobrevent de la serralada, aportant un ambient clarament més càlid. Així doncs, aquest fenomen és el que s'anomena efecte 'föhn' o fogony.

Explicació de l'efecte fogony
Explicació de l'efecte fogony | Met Office

D'on prové el nom?

El nom prové de Suïssa, país en què 'föhn' era el nom d'un vent sec i càlid a causa del fet que descendia de les serralades alpines. A Catalunya tenim diversos variants i exemples d'aquest fenomen. Això sí, sense arribar a ser tan exagerat com als Alps, de forma local també patim aquests reescalfaments.

L'efecte fogony al Pirineu

L'exemple més clar és al Pirineu, on amb els vents del sud, la màxima afectació d'aquest fenomen es dona a la Vall d'Aran  on allà l'anomenen vent d'Espanya. Pot donar temperatures de fins a 10ºC superiors respecte a la mateixa alçada del Pallars o de l'Alta Ribagorça. Per exemple, a Vielha poden estar a 25ºC mentre que a Barruera o al Pont de Suert poden estar a 15ºC. Aquest dilluns s'aprecia clarament el vent del sud al Pirineu que ha estat el causant d'aquest reescalfament a la Val d'Aran.

Un altre exemple el trobem amb el vent del nord,  però al contrari que amb els vents del sud, el fenomen es trasllada a la cara sud pirinenca i en especial a les valls del Prepirineu. Aquest fenomen s'intensifica a les valls d'Àneu, al Pallars Sobirà, a la vall del Bastareny (Berguedà) o a les valls del Ter i el Freser (Ripollès).

Al vessant nord hi ha precipitacions i una cota de neu força baixa, mentre que a les zones citades fa sol amb un ambient molt més sec i temperatures molt superiors respecte a la cara nord a la mateixa alçada.

A la resta de Catalunya també hi trobem alguns exemples

Catalunya es caracteritza per ser una zona amb una  orografia molt irregular. Aquestes irregularitats fan que quan una massa d'aire qualsevol provinent de l'interior quan arribi al litoral es produeixin també diversos ascensos i descensos del vent  i això provoca que els valors màxims d'aquestes jornades s'acabin donant a la primera línia de la costa.

Normalment, l'efecte fogony s'acostuma a donar quan la circulació d'aire és potent i és capaç d'elevar la massa d'aire i fer-la passar a través de les muntanyes en un curt període de temps. És per això que difícilment es dona en situacions anticiclòniques. A Catalunya, molts dels rècords de temperatures màximes al litoral i prelitoral estan associades a aquest tipus de fenomen amb vents de ponent.