Imatge d'un arbre glaçat a ple hivern

Méteo Especial: Fred de cru hivern, neu a 500 metres i fort vent pel Pont de la Puríssima a Catalunya

L’arribada d’un front fred polar farà aterrar de cop l’hivern a casa nostra

Imatge d'un arbre glaçat a ple hivern
El fred serà de ple hivern aquest Pont de la Puríssima a Catalunya | Arxiu

El temps ja ha experimentat canvis aquesta setmana amb una baixada clara de les temperatures que ens ha portat un ambient pre-hivernal arreu, inclús de ple hivern a alta muntanya. Aquesta situació no només es mantindrà, sinó que encara anirà a més els propers dies, i és que divendres ens arriba un front fred polar acompanyat d’una baixada encara més brusca dels termòmetres a partir de llavors i que ens portarà valors molt baixos per l’època.

D’aquesta manera, l’inici del Pont de la Puríssima estarà marcat per un ambient de ple hivern arreu i atenció amb la cota de neu, ja que baixarà fins als 500 metres, especialment dissabte. No obstant, de precipitacions n’esperem ben poques fora del Pirineu amb força estones de sol, però allà on precipiti ho farà en forma de neu a cotes relativament baixes. Tot plegat amb vent fort de mestral que es deixarà sentir a moltes comarques.

On i quan pot nevar o ploure?

En tractar-se d’un front  d'origen polar que ens arriba des del nord-oest, el plat fort de les precipitacions es quedarà concentrat a la cara nord del Pirineu, on divendres la nevada serà continuada i abundant, al principi amb una cota de 1.000 metres, però baixant ràpidament a totes les cotes al llarg del dia. Dissabte millorarà la situació amb tan sols alguns ruixats intermitents de neu a la zona, a l’espera que la matinada de diumenge arribi una altra tongada de neu. La resta de dies, hi haurà alguns ruixats intermitents, però amb cota pujant a partir de dilluns pel damunt dels 1.000 metres. La Vall d’Aran, el Pallars la Ribagorça, Andorra i, de forma més anecdòtica, l’Alt Urgell i la Cerdanya veuran nevar quasi arreu.

La nevada també saltarà a la cara sud en moments de màxima precipitació, especialment divendres, amb una cota que també baixarà ràpidament fins als 700, inclús els 500  dissabte, però en aquesta àrea la nevada no serà, ni de bon tros, tan destacada. En tot l’episodi, es poden acumular fins a 25 o 30 centímetres de neu nova a les cotes altes de la cara nord, entre 10 i 15 a les valls de la cara nord i a les cotes altes de la sud i entre 0 i 5 centímetres a la resta de cotes de la cara sud.

Fora del Pirineu, divendres cauran alguns ruixats al nord-est i al Prepirineu que seran en forma de neu a uns 800 o 700 metres tan sols a partir de la tarda, localment per sota. A la resta, ben poca cosa s’espera, més enllà d’algun xàfec aïllat. Dissabte podria haver-hi rebuf a la costa de Barcelona amb alguns ruixats. En principi serien en forma d’aigua arreu, però si arriben al Montseny serien en forma de neu a 600 o 500 metres i, en moments de xàfec fort, es podria veure calabruix més avall. En tot cas, seria ben poca cosa i molt anecdòtic.

La matinada de dilluns arribarien precipitacions al sud de Catalunya, sobretot del Camp de Tarragona en avall, que, atenció, serien en forma de neu inicialment a cotes baixes, potser entre 600 i 800 metres, veient-se nevar a les Muntanyes de Prades i als Ports, però la cota pujarà ràpidament de dia per sobre dels 1.000 metres arreu.

Més enllà de nous ruixats al Pirineu, no s’entreveuen precipitacions importants la resta del pont. De fet, gran part dels dies farà sol amb el pas de bandes de núvols alts i prims, amb algunes nuvolades puntuals i més tapat a la cara nord del Pirineu.

Clatellada de les TºC

Pel que fa a les temperatures, baixaran clarament a partir de divendres i durant tot el cap de setmana, amb la majoria de màximes entre 7º i 12º, però molt més baixes al Pirineu, la majoria per sota dels 5º. Les nits també seran fredes, gèlides, amb glaçades força generals fora de les zones amb vent i de prop de la costa. Farà fred de ple hivern, tocarà abrigar-se bé i encendre calefaccions i estufes arreu. Entre dilluns i dimarts, els termòmetres pujaran amb màximes de 10º a 15º fora del Pirineu.

Ventades fortes

L’altre element a tenir en compte serà el vent fort de mestral que bufarà a moltes comarques durant pràcticament tot el pont. Divendres es deixarà notar a tot el centre i sud de Catalunya, així com a zones elevades, amb algunes ràfegues fortes o molt fortes a l’Ebre i Camp de Tarragona. Dissabte estaria més concentrat al sud, però entre diumenge i dilluns tornaria a guanyar terreny.

La tramuntana també es deixarà sentir en alguns moments a l’Empordà, però no serà tan important com el mestral. Tot plegat farà que el sol sigui protagonista gran part del pont fora del Pirineu, que les boires marxin definitivament de Lleida i que la sensació de fred s’accentuï.