Catalunya Diari
Imatge d'un cotxe circulant enmig d'un aiguat

Gota freda i possible llevantada a Catalunya després de Tots Sants: quan i on pot ploure

El moviment de la DANA serà clau per saber com ens acabarà afectant a casa nostra

Aquesta tardor no hem tingut encara els clàssics temporals de pluja generals que els darrers anys sí que hem viscut, però sembla que això podria canviar de cara als propers dies, ja que, després de Tots Sants, una gota freda podria arribar a casa nostra la primera setmana de novembre amb una possible llevantada que, per ara, no està garantida.

S’ha de dir que un petit moviment de la DANA pot fer canviar totalment la previsió, i encara queden força jornades, però els mapes coincideixen a dir que, després del cap de setmana de la Castanyada, el temps estarà molt més mogut.

On i quan pot ploure?

El temps aguantarà molt tranquil i anticiclònic fins dilluns, però ja a partir de la matinada del dimarts arribaria una línia de precipitacions fruit d’un front atlàntic que creuarà gran part de la península. De fet, això serà la porta d’entrada de la gota freda que, segons els mapes d’avui, tindria el seu nucli situat entre el centre peninsular i Portugal, aportant vents humits de mar cap a terra a la zona mediterrània.

Seria a partir de llavors quan tindríem ruixats aquí i allà, en general febles, entre dimecres i part del divendres. Per ara, les precipitacions més importants es quedarien a mitjans de setmana entre el País Valencià i el centre de la península, però en algunes comarques de Tarragona, sobretot a les Terres de l’Ebre, també hi arribarien les pluges més extenses, deixant localment 50 l/m² molt necessaris en una zona castigada per la sequera i vents secs les últimes setmanes.

Amb la previsió d’avui, el plat fort arribaria a Catalunya entre divendres i el cap de setmana amb una llevantada que regaria pràcticament tot el territori, localment amb alguns aiguats. Una situació que encara queda lluny i que haurem de seguir amb molta atenció. Aquest és el mapa de precipitacions totals acumulades fins dissabte al matí de la setmana vinent:

Vent, mala mar i fred

A més de les pluges, la gota freda també farà que el vent bufi fort a Catalunya entre llevant i gregal depenent del dia de la setmana, especialment a la costa. Això alterarà molt la situació marítima, mentre que les temperatures màximes baixaran clarament després de l’estiuet dels darrers dies amb sensació més freda. Repetim que encara queden molts dies i poden produir-se canvis importants, però tot indica que la setmana que bé el temps estarà ben entretingut.