Sol

L’octubre del 2019 ha està el més càlid dels últims 40 anys a nivell mundial

Així ho corrobora un estudi de la Unió Europea que explica que el continent ha viscut anomalies de calor de forma general

Sol
La calor ha estat atípica en general a nivell mundial aquest octubre | Pili Rius

El planeta se segueix escalfament any rere any i ja és habitual que hi hagi rècords de calor o molts mesos amb temperatures per sobre de la mitjana. L’octubre d’aquest 2019 tampoc ha estat una excepció i ha tornat a ser atípic pel que fa a l’ambient, arribant a ser el més càlid dels darrers 40 anys a nivell mundial.

Així ho constata en un comunicat el ‘Copernicus Climate Change Service’ (CCCS) de la Unió Europea, que basa aquesta conclusió en la comparació de les dades actuals amb les de la mitjana de referència, extreta entre els anys 1981 i 2010. Segons el balanç, aquest mes ha estat 0,69 graus més càlid del normal, convertint-se en l’octubre més càlid de tots. 

A nivell global, les temperatures van ser extremadament elevades a l’Àrtic, a l’est dels Estats Units i el Canadà, Orient Mitjà i gran part d’Àfrica i de Rússia. A més, també destaca l’ambient molt càlid per l’època al Brasil, sud d’Àfrica, oest i sud d’Austràlia i gran part de l’Antàrtida oriental.

Pel que fa a Europa, gran part del continent també ha registrat anomalies càlides, especialment a l’est i sud-est, mentre que també hi ha excepcions en zones del nord i nord-oest, on els termòmetres han baixat per sota de la mitjana.   

Mapa de les temperatures mitjanes registrades aquest octubre a tot el món
Mapa de les temperatures mitjanes registrades aquest octubre a tot el món | COPERNICUS CLIMATE CHANGE SERVICE/ECMWF

Excepcions a la resta del planeta

Tal com ha passat a Europa, hi ha zones de la resta del planeta on aquesta dada global de temperatures més elevades del normal no és representativa, ja que l’octubre hi ha estat més fred del normal.  En concret, això ha passat a l’oest dels Estats Units i del Canadà, part de l’Àfrica tropical i l’Antàrtida. 

A més, també hi ha hagut registres inferiors a tots els principals oceans, incloent el Pacífic oriental tropical i el mar Weddell cobert pel gel. No obstant, l’aire en superfície a sobre del mar sí que va ser més càlid del normal, sobretot als mars àrtics i antàrtics i al nord-est de l’Oceà Pacífic.  

També et pot interessar...