Catalunya Diari
L'Observatori Fabra ha registrat el fred més tardà dels darrers 50 anys

Barcelona registra el fred més tardà dels últims 50 anys

Amb 9,3º abans de l’anterior mitjanit, l’Observatori Fabra ha baixat per primer cop aquesta tardor dels 10º. Des de l’any 1971 que no es tardava tant en baixar d’aquesta xifra

Aquest any està costant molt deixar enrere les temperatures excepcionalment altes per l’època després d’un estiu històric pel que fa a la calor. Un exemple és la dada que s’ha registrat aquesta darrera nit a l’Observatori Fabra de Barcelona, on, per primer cop aquesta tardor, s’ha baixat dels 10º, fent que haguem tingut el fred més tardà dels darrers 48 anys.  De fet, ha estat la nit més freda del que portem de tardor a tot Catalunya. 

Concretament, aquest observatori, ubicat a la part alta de Collserola, ha registrat 7,7º de mínima aquesta matinada, però poc abans de la mitjanit ja s’havien assolit els 9,3º i, per tant, el primer dia oficial per sota dels 10º va ser ahir dimarts, 5 de novembre, amb la mínima del dia a darrera hora.  Una baixada clara de les temperatures respecte a les anteriors matinades, però que arriba molt tard, ja que des de l’any 1971 que no es tardava tant en baixar dels 10º en aquest punt.

Per poca estona, el 2019 no està en el podi

La dada registrada avui al Fabra és molt important, però no ha estat rècord, ja que el fred més tardà de tota la història d’aquest observatori, amb més de 100 anys de registres, va ser l’any 1969, quan va arribar el dia 8 de novembre. En segona posició hi ha el 1971, quan la primera dada per sota dels 10º es va registrar el dia 6 de novembre. L’any 2001 va empatar aquest darrer any i, per tant, el 2019 se situa en quarta posició.

Vistes de Mallorca des de l'Observatori Fabra de Barcelona
La temperatura no ha baixat tant al centre de la ciutat | Alfons Puertas

El fred arriba cada cop més tard

L’escalfament global és una realitat i mostra d’això és que el fred cada cop tarda més en arribar a casa nostra i els dies càlids van guanyant la partida als freds. De fet, aquestes darreres dècades hi ha hagut més anys en què s’ha baixat per primer cop dels 10º al Fabra en un 5 de novembre, destacant, a més de les dates esmentades anteriorment, els anys 1988, 1994, 2005 i 2017. Aquest 2019 la baixada s’ha produït en els darrers minuts del dia 5 i, per tant, supera tots aquests anys. Cap registre ha superat encara el rècord del 1969.

Excepte aquest rècord i l’any 1971, i amb més de 100 anys de registres, les vegades que el fred ha arribat ja al novembre en aquest observatori ha estat a partir dels anys 80. Tot sembla indicar que aquesta serà la tendència dels següents anys, ja que la situació empitjorarà si no es prenen mesures urgents per frenar el canvi climàtic.

La baixada de temperatures ha estat general a Catalunya aquesta nit amb glaçades i neu al Pirineu, amb la previsió que, especialment a partir del divendres i durant el cap de setmana, els termòmetres baixin encara més i tinguem els primers símptomes clars d'hivern a casa nostra amb una gran nevada al Pirineu. 

També et pot interessar...