Catalunya Diari
Imatge de com han quedat les cotes altes del Pallars Sobirà després de la nevada

Hivern 2019-2020: quin temps ens espera a Catalunya?

Els mapes del temps a llarg termini ens indiquen un hivern plujós al Pirineu i sec a la resta del territori amb temperatures clarament per sobre la mitjana climàtica

  

Aquest mes de desembre està sent especialment plujós a tot el territori català pràcticament sense excepcions. Tot i això, mirant els mapes del temps a mitjà termini, sembla que aquesta ratxa tan humida que estem tenint des del mes d'octubre s'acabarà ben aviat.

A partir de la setmana que ve, és força probable que el pas de borrasques atlàntiques quedi restringit a la meitat oest peninsular i aquí Catalunya només tindrem ventades i poques conseqüències més. Observant els mapes a més llarg termini, l'anticicló se'ns tirarà al damunt i per tant, garantirà l'estabilitat absoluta. 

Hivern amb poques esperances de nevades a cotes baixes

Els models meteorològics estacionals ens indiquen que, de cara a gener, el pas de borrasques atlàntiques es tornarà a fer present, de tal manera que poca pluja hem d'esperar fora del vessant nord del Pirineu  de Lleida. Tot plegat amb un ambient molt poc hivernal  que sembla que voldrà predominar també gran part de febrer i març a nivells generals. 

Previsió d'anomalies de precipitacions
Previsió d'anomalies de precipitacions per aquest pròxim hivern | NOAA

Si observem els mapes d'anomalies de precipitació, podem veure com gran part de Catalunya apareix sota un color taronja que indica una  anomalia negativa d'entre un 20 i un 40% menys de precipitació del que tocaria i contrasta, amb la Val d'Aran i vessant nord del Pirineu, on si podria ploure o nevar més del que tocaria amb una anomalia positiva d'entre un 20 i un 40% més del que tocaria.

Al llarg dels hiverns a Catalunya no acostuma a ploure excessivament i sembla que enguany, tampoc ho farà tret d'aquest desembre, sembla que trencarem la ratxa humida dels darrers mesos. El fet que tinguem una circulació atlàntica no serà favorable perquè pugui ploure amb ganes a gran part del territori català.

Previsió d'anomalies de temperatures
Previsió estacional d'anomalies de temperatura per aquest pròxim hivern | NOAA

D'altra banda, si ens fixem amb el mapa de temperatures, veiem com els colors càlids dominen arreu. La falta d'entrades fredes del centre i nord d'Europa (on també s'espera un hivern càlid) no afavorirà que tinguem gaire fred a casa nostra. En general, a Catalunya, l'hivern podria acabar entre 1 i 2ºC per sobre la mitjana climàtica.

En definitiva, tret del Pirineu, on si que hi podrà nevar amb ganes, farà poc fred i les nevades no seran a cotes molt baixes. No sembla que hagi de ser un bon hivern per acabar veient nevar arran de mar, com molts desitgem cada any.