Agenda astronòmica de l'hivern 2019-2020

La pluja d’estrelles de les Quadràntides juntament amb la triple conjunció de Júpiter, Saturn i Plutó seran els esdeveniments més importants d’aquest hivern

La pluja d'estels de les Quadràntides serà un dels fenòmens astronòmics més destacats d'aquest hivern
La pluja d'estels de les Quadràntides serà un dels fenòmens astronòmics més destacats d'aquest hivern | cedida

El solstici d'hivern arribarà aquest pròxim diumenge a les 05:19 i amb ell, donarem la  benvinguda a la nova estació astronòmica que ens portarà fins a 2020. Al llarg d’aquests tres mesos podrem observar diferents esdeveniments astronòmics.

Les cites més importants seran una conjunció triple de Júpiter, Saturn i Plutó juntament amb la pluja de les Quadràntides. Perquè arribi aquest fenomen no haurem d'esperar massa, ja que serà a principis de 2020.

Que són les Quadràntides?

Les 'Quadràntides' es caracteritzen per ser una pluja de meteors d'activitat alta, fins a 120 meteors/hora i serà entre l'1 i el 5 de gener, aconseguint el màxim d'intensitat durant  la nit del 3 de gener de 2020. El més característic de les Quadràntides és que tenen un pic que dura molt poc temps, però és considerada per molts una gran pluja de meteors.

A més, aquest any 2020 estarem de sort perquè l'asteroide '2003 EH1', d’on provenen les Quadràntides, va passar per l'òrbita terrestre al setembre de l'any passat, així que l'activitat pot ser més alta del normal.  La lluna afavorirà a aquesta pluja de meteors que s'ocultarà a les 00:05h el dia 3 de gener, quan hi hagi la màxima intensitat de la pluja.

Eclipsi de sol no visible a Catalunya

El  21 de gener hi haurà un Eclipsi parcial de sol  destacable en alguns punts de la planeta, però des de Catalunya no es podrà veure. Caldrà viatjar fins a regions del sud-est d'Europa, regions del centre d'Àfrica, Índia, Xina o moltes zones del Pacífic occidental per poder observar-lo.

Seguiment de la Lluna al llarg de l’hivern

La Lluna es troba aquests dies en estat minvant i arribarà a ser Lluna nova el pròxim dia 26 de desembre, per Sant Esteve. La primera Lluna plena de l'any 2020 arribarà el 10 de gener  i la Lluna nova el 24 de gener. Tant febrer com març la Lluna plena serà el mateix dia, el 9. En canvi, la Lluna nova al febrer es donarà el dia 23, mentre que al març serà el 24, ja a la primavera.

D'altra banda, el mateix dia de Sant Esteve podrem veure la  conjunció de la Lluna amb Júpiter just abans del crepuscle, i l'endemà, el 27 de desembre, es podrà observar la conjunció amb Saturn.

La Lluna estarà en el seu Apogeu el proper 2 de gener de 2020
La Lluna estarà en el seu Apogeu el proper 2 de gener de 2020 | AstroPrades

El dia 2 de gener de 2020, a les 02:30h de la matinada, tindrem el primer apogeu de 2020, que és quan la Lluna està més allunyada de la Terra, a una distància de 404.580 quilòmetres. Això és degut al fet que la Lluna descriu una òrbita el·líptica de baixa excentricitat.  L'Apogeu passa unes tretze vegades a l'any, cada mes lunar. També hi haurà un eclipsi penombral de Lluna el 10 de gener que es podrà observar des de tot Europa.

Triple conjunció: Saturn, Plutó i Júpiter

Al llarg de l'hivern, podrem veure diferents planetes a la nostra esfera celeste. Però aquest any,  el 12 de gener de l'any 2020  passarà una alineació molt important.

Es tracta de la trobada entre els planetes Saturn i Plutó en el grau 22 ° del signe de Capricorn. Aquesta unió es dóna cada 33 anys, i se li sumarà en aquest cas, el planeta Júpiter, al mes d'abril de 2020.

L'última conjunció es va produir en el signe de Lliura el 1982, i va coincidir amb la Guerra de Malvines a Argentina i la sortida de les dictadures llatinoamericanes, però també s'associa aquest aspecte a l'inici de la Primera Guerra Mundial (1914) i a la Guerra Freda (1947). Es tracta d'una alineació gens fàcil d'interpretar.

Arribada de la primavera

El 20 de març  arribarà l'equinocci de  primavera  i al costat d'ell, l'arribada de la nova estació que s'allargarà fins al 20 de juny.