Catalunya Diari
Els aiguats poden ser molt forts a Catalunya

Protecció Civil activa l’alerta del Pla INUNCAT per forts aiguats a Catalunya

La pitjor part del temporal s’espera entre dilluns a la nit i dimarts al matí amb tempestes que poden ser molt fortes, especialment al litoral i prelitoral

El canvi molt important de temps que s’espera per a les properes hores es va confirmant i tot indica que, entre aquest dilluns al vespre i nit fins dimarts al matí, podem tenir aiguats torrencials amb tempestes molt fortes a diversos punts de Catalunya, especialment al litoral i prelitoral. Per aquesta raó, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) davant de les condicions meteorològiques molt adverses que es preveuen fins ben bé la matinada de dimecres.  

Cotxe atrapat sota l'aigua en un pont de Vilanova i la Geltrú aquesta nit
Cotxe atrapat sota l'aigua en un pont de Vilanova i la Geltrú aquesta nit | @soumoltmacus

 

En aquest sentit, les precipitacions més intenses s’esperen, especialment, al llarg de la matinada i primeres hores del dimarts,  inclús a partir de la nit de dilluns, a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona, però també estan previstes a qualsevol punt de la resta de la costa catalana i de les comarques barcelonines i gironines.

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta a moltes comarques per aiguats i acumulacions important d’aigua en poca estona, com per exemple més de 20 l/m² en tan sols mitja hora. A més, en comarques com el Vallès Oriental, el Maresme, la Selva i Osona es poden superar localment els 100 l/m² en tot l’episodi. De fet, les alertes de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) són encara més fortes, amb el color vermell (màxim nivell) a la costa de Barcelona i sud de la Costa Brava.

Mapa d'alerta per forta pluja a Catalunya a partir de la propera mitjanit
Mapa d'alerta per forta pluja a Catalunya a partir de la propera mitjanit | Meteocat

 

Mapa d'alertes per fortes tempestes dimarts
Mapa d'alertes per fortes tempestes dimarts | Aemet

Es demana als ciutadans prendre precaucions

El temporal que s’espera de cara a les properes hores es fruit de l’arribada d’un embossament d’aire molt fred en altura, més del que tocaria per l’època, que, en entrar en contacte amb l’aigua calenta del Mediterrani crearà una baixa mediterrània que provocarà aquests aiguats. Davant d’aquesta complicada situació meteorològica, Protecció Civil demana evitar les lleres dels rius, travessar rieres i torrents o aparcar vehicles en zones inundables i torrents secs. També es recomana evitar activitats a l’aire lliure i conduir per vies secundàries.

Dimarts continua la pluja

Malgrat que el plat fort del temporal s’espera entre la nit de dilluns i primeres hores de dimarts, el temps continuarà molt mogut durant tota la jornada amb precipitacions que, si bé baixaran d’intensitat, podran seguir caient a qualsevol punt, arribant també a zones del sud on no ha plogut, i quedant més al marge la zona de Lleida. Alguna tempesta encara pot fer intensa. També hi haurà molt mala mar amb onades que poden superar els 2,5 metres a tota la costa catalana. 

Aquesta situació durarà fins dimecres a primera hora, la Diada de l’11 de setembre i festiu a Catalunya, però la resta de la jornada sembla que serà força més tranquil·la amb pràcticament sense precipitacions. Les temperatures baixaran clarament amb moltes màximes al voltant, tan sols, dels 22º dimarts amb un ambient de tardor que arribarà de cop.

També et pot interessar...