L’agenda astronòmica d’aquesta tardor viurà aquest 11 de novembre una de les cites més esperades i insòlites. En concret, aquesta jornada Mercuri passarà just entre el Sol i la Terra, i això, des de la perspectiva terrestre, es traduirà en un puntet negre creuant pel damunt de l’astre. Un espectacle celeste car de veure des del nostre planeta i que no es repetirà fins d’aquí a força anys.
Precisament, el fet més insòlit és que el petit planeta del Sistema Solar es deixarà veure de dia des de la Terra quan s’interposi entre nosaltres i l’astre, mostrant-se en forma d’un petit punt al damunt del Sol, cosa que mostra la gran mida que fa la nostra estrella. L’esdeveniment durarà prop de 5,5 hores i es podrà veure des d’Amèrica del Nord i Sud, Europa, Àfrica i oest d’Àsia. Des de Catalunya, el fenomen començarà a les 13:35h, viurà el seu punt àlgid a les 16:16h i acabarà a les 19:04h.
Una cita irrepetible fins l’any 2032
Aquest esdeveniment astronòmic, conegut com a ‘trànsit de Mercuri’, és especialment rellevant pel fet que no es tornarà a repetir fins d'aquí a 13 anys, concretament el 13 de novembre de l’any 2032, quan també serà visible des d'Europa.
«Des de la nostra perspectiva a la Terra, només podem veure algunes vegades com Mercuri i Venus passen just pel davant del Sol, per això és un rar esdeveniment que no et voldràs perdre», afirma la NASA en un comunicat recent. Segons els experts, aquesta cita astronòmica ocorre té lloc només 13 vegades cada 100 anys.
What's up in the night sky this month? Luckily for skywatchers, there's a lot to see, including a transit of Mercury and a chance to observe the regular dimming and brightening of the "Demon star," Algol. Find out when and where to look up: https://t.co/PJ5hMhsahRpic.twitter.com/LSLTtYGvCz
— NASA (@NASA) November 2, 2019
L’espectacle no es podrà veure a simple vista
És evident que no podem mirar directament al Sol, ja que això ens provocaria problemes oculars greus que podrien derivar en la pèrdua de visió. Per aquesta raó, aquest espectacle astronòmic no el podrem gaudir a simple vista, sinó que haurem d’utilitzar proteccions. No obstant, Mercuri es veurà tan petit que haurem de necessitar algun estri com ara un telescopi amb filtre solar per poder apreciar l’esdeveniment.