Durant les glaciacions, els casquets polars han ocupat grans extensions de la Terra

El 'corrent en jet' de l'Atlàntic podria disminuir la seva intensitat a causa del desglaç dels pols

Els vents de l'Atlàntic Nord, que afavoreixen el clima temperat de gran part de nord-oest d'Europa, podrien disminuir la seva intensitat durant els pròxims cent anys
Durant les glaciacions, els casquets polars han ocupat grans extensions de la Terra
La desfeta del gel de l'Àrtic pot comportar canvis en la circulació de l'Atlàntic | Universitat de Barcelona

El Corrent de l'Atlàntic Nord és l'encarregat de transportar-nos masses d'aire càlides del Golf de Mèxic i ens proporciona a gran part de l'oest d'Europa un clima relativament temperat, però això podria canviar en un futur no molt llunyà.  Els científics sospiten que el desglaç de Groenlàndia i la pluja excessiva podrien interferir amb aquest corrent oceànic.   

El desglaç de l'Àrtic clau en els canvis de circulació de l'Atlàntic

A causa del desglaç de l'aigua de Groenlàndia i l'augment de precipitacions sobre l'oceà, s'ha estudiat que aquest fet, a més de refredar l'oceà, pot alentir i fins i tot revertir el corrent de l'Atlàntic Nord, bloquejant el transport de 'calor' a Europa. Les primeres simulacions dels efectes de l'aigua dolça en els corrents ja s'han realitzat durant algunes dècades.

Imatge il·lustrativa d'un vaixell navegant per l'Àrtic
La navegació és un dels aspectes que està sent més favorable pel desglaç de l'Àrtic | Arxiu
 
 

L'Europa occidental podria patir hiverns molt més freds

Daniele Castellana, estudiant de doctorat de Dijkstra, qui va realitzar les simulacions, va afirmar que «Les simulacions van mostrar que les possibilitats d'un col·lapse total del corrent de l'Atlàntic Nord en els pròxims mil anys són insignificants». Així i tot, és probable una interrupció temporal al nord-oest d'Europa: «A les nostres simulacions, les possibilitats que això passi en els 100 anys vinents, són del 15%». Aquestes transicions temporals poden causar períodes molt freds a l'Atlàntic Nord i sobretot a Europa occidental, encara que això s'ha de verificar en estudis posteriors.  

L'estudi actual és només un primer pas per a determinar el risc. Val a dir que el model no té en compte canvis considerables en l'aigua dolça a l'Atlàntic Nord, que poden ser causats per la fosa de les capes de gel. Els resultats van ser publicats aquest passat 30 de desembre a la revista Scientific Reports. «Els oceans emmagatzemen una immensa quantitat d'energia i els corrents oceànics tenen un fort efecte sobre el clima de la Terra», diu Fred Wubs, professor associat de matemàtiques de la Universitat de Groningen.