Catalunya Diari
Imatge d'uns bombers intentant apagar un incendi forestal

Almenys 2 morts i 4.000 persones atrapades en una platja pels incendis a Austràlia

Els focs que cremen sense control a Austràlia han acabat en tragèdia a l’últim dia de l’any, amb dues persones mortes, cinc desaparegudes i milers atrapades per les flames

Austràlia viu una de les pitjors crisis en dècades pels nombrosos incendis que cremen sense control en tot el país. L’última tragèdia ha tingut lloc aquest dimarts, el darrer dia de l’any, amb la mort de dues persones i cinc desaparegudes. Els focs que colpegen el  país també han atrapat a unes 4.000 persones a les platges de Mallacoota, un petit municipi turístic situat al sud-est de l’illa.

«És la pitjor temporada d’incendis que s’ha registrat mai a Nova Gal·les del Sud, on hi ha 120 incendis, 68 dels quals sense control, i un total de 3.000 bombers lluitant contra les flames a la regió», comentava el comissari del servei de bombers rurals de Nova Gal·les del Sud, Shane Fitzsimmons.

En la mateixa línia, la cap del govern de l’estat, GladysBerijiklian, explicava en una roda de premsa que «aquest dimarts és un dia terrible per Nova Gal·les del Sud en referència als incendis. Després de la tràgica mort d’un bomber voluntari, s’ha confirmat que hi ha dos morts a Cobargo, confirmats per la Policia, i una tercera persona desapareguda».

Prèviament, el cap del govern de Victòria, Daniel Andrews, ha dit que es tem per la situació de quatre persones que no han estat localitzades en les zones on cremen diferents focus en aquest estat del sud-est del país, que també han provocat les pèrdues molt significatives de propietats i ramats. 

Situació de pànic

En algunes regions els incendis són tan intensos, el fum tan dens i els focs són tan violents que s’ha hagut d’interrompre el reconeixement aeri i la intervenció dels bombers d’aigua, segons els bombers encarregats de les àrees rurals de Nova Gal·les del Sud.

«Hem fet algunes peticions a l’exèrcit australià perquè ens ajudi en les avaluacions dels danys a les propietats i també per accedir en algunes comunitats aïllades per via marítima», comenta Andrews en una roda de premsa.

Els danys s’han produït principalment al municipi d’East Gippsland, situat a l’extrem sud-est de Victòria i frontera amb l’estat de Nova Gal·les del Sud. Andrews ha afegit que es planteja la possibilitat d’evacuar per mas algunes comunitats afectades pels incendis, com la de Mallacoota, on les imatges del cel vermell encès i el fum dens s’han fet virals.

260 nous focus

La situació a Victòria s’ha agreujat els últims dies, amb 260 nous focus declarats el dilluns i 61 més durant aquesta matinada de dimarts, segons ha dit a Efe un portaveu de l’Autoritat contra Incendis de l’Interior de Victòria.  

L’estat de Nova Gal·les del Sud, el més afectat per aquesta crisi, s’ha vist destruïda amb nombrosos i desenes de propietats cremades. Fitzsimmons, del Servei Rural de Bombers estatal, ha afegit en roda de premsa que hi ha «potencials morts» en referir-se als desapareguts encara que no ha aclarit si es tracta de residents o de bombers.

Amb la mort de les dues persones de Cobargo s’eleven a un total d’11 el nombre de morts a Nova Gal·les del Sud i fins a 12 en el conjunt del país des del juliol. Les autoritats i administracions han obligat a cancel·lar els espectacles pirotècnics de Cap d’Any  previstos a diverses localitats, llevat de Sidney, la ciutat més gran del país, on l’autoritat municipal ha obtingut un permís especial dels bombers.

Cada vegada més incendis

Els experts assenyalen que les temporades d’incendis a Austràlia seran cada cop més llargues i virulentes a causa del canvi climàtic. Aquest mes, el dimarts 17 i el dimecres 18, el país va registrar els dos dies més calorosos de la seva història amb unes temperatures mitjanes màximes de 40,9º i 41,9º, respectivament.

Els incendis enguany van començar abans de l’inici de l’estiu austral, que comença al desembre i en el que s’espera una sequera de pluja fins al 21 de març.