Catalunya Diari
Imatge de la darrera trobada de l'ONU per abordar el canvi climàtic

Confirmat: Espanya acollirà la cimera del clima de l’ONU cancel·lada a Xile per les protestes

L'organisme internacional ha acceptat l'oferta del govern de Pedro Sánchez per acollir el certamen a Madrid entre el 2 i 13 de desembre

Espanya acollirà finalment la cimera del clima de l’ONU els dies 2 i 13 de desembre.  Així ho ha decidit l'organisme internacional, que ha acceptat l'oferta proposta pel govern de Pedro Sánchez perquè Madrid sigui la seu d'aquest esdeveniment en lloc de Xile, que ha hagut de rebutjar el certamen a causa de la greu situació de protestes que viu el país sud-americà, segons va explicar el mateix president xilè, Sebastián Piñera.

D'aquesta manera, la capital espanyola acollirà la celebració de la  Conferència sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP25),   segons ha confirmat la mateixa secretària executiva de l'ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa. «Ens plau comunicar que la Mesa del COP ha acordat que la COP25 tingui lloc del 2 a 13 de desembre a Madrid, Espanya»,  ha explicat en un breu comunicat Espinosa. 

D'aquesta manera, es mantenen les dates de celebració de la cimera. Inicialment, el certamen s'havia de dur a terme al Brasil,  però el seu president, Jair Bolsonaro, va rebutjar-la per les seves discrepàncies amb les polítiques internacionals en el camp de la lluita contra el canvi climàtic. La pilota va passar a Xile, país que finalment ha hagut de rebutjar també l'esdeveniment, en aquest cas per les manifestacions violentes.  

Contactes entre Espanya i Xile

Aquest dimecres passat, Piñera va anunciar que el govern xilè renunciava a acollir la cimera, també el Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC),  a causa dels greus problemes interns que viu el país amb protestes massives i sovint violentes al carrer. Una decisió que, segons el mateix president, ha estat «dolorosa», però que és prioritari atendre les «legítimes demandes» dels ciutadans.

Va ser just després d’aquest anunci que el dimecres, Piñera va mantenir una conversa telefònica amb Sánchez, amb qui es va acordar aquesta oferta d’Espanya. Una proposta que es va posar en mans de l’ONU i de la COP25, que finalment han acceptat l'oferta.

Diversos països candidats

Segons explica en un comunicat la secretaria executiva de l’ONU Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, l’organització internacional ha estat explorant diverses alternatives per garantir la celebració de la cimera, mentre que la ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt, afirma que diversos països s’han ofert a acollir el certamen.  Finalment, l'ONU s'ha decantat per Espanya a l'hora de celebrar el certamen amb la màxima seguretat possible. 

També et pot interessar...