Catalunya Diari
Greta Thunberg

Greta Thunberg es cola entre els candidats al Premi Nobel de la Pau

El guanyador ha estat finalment el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed. L’activista mediambiental sueca de 16 anys era candidata per la seva gran influència mundial en la lluita contra el canvi climàtic

La coneguda activista Greta Thunberg, sueca i de 16 anys, ha aconseguit situar-se entre els candidats favorits per guanyar el Premi Nobel de la Pau d’aquest 2019, que finalment ha guanyat el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed.  La gran influència de Thunberg a nivell mundial, especialment entre els joves, en la lluita contra el canvi climàtic l’ha convertit en una portaveu internacional mediambiental per reclamar als governs que actuïn per frenar aquesta problemàtica.

El moviment estudiantil ‘Fridays for Future’ ha estat el revulsiu que l’ha catapultat a la nominació d’aquest premi que s'ha atorgat aquest matí a Oslo (Noruega). Si hagués guanyat el guardó, l’activista es podria haver convertir en la guanyadora més jove de la història en rebre’l. Així agraïa Thunberg la nominació a través del seu compte de Twitter:

Guanyador i altres noms de grans prestigi entre els nominats

El primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, ha estat finalment el gran guanyador del Premi Nobel de la Pau per haver signat l’històric acord de pau amb Eritrea aquest juliol per posar punt final a un conflicte de més de 20 anys. D'aquesta manera, s'ha aconseguit posar fi a la gran guerra africana entre els dos estats que ha deixat més de 80.000 morts i milions de desplaçats. El comitè noruec ha felicitat en directe Ahmed a través d'una roda de premsa.

A més d'Ahmed i Thunberg, hi ha altres coneguts i prestigiosos noms que han optat a aquest premi. Per exemple, la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, estava nominada per la seva reacció i solidaritat amb el món musulmà després del sagnant atemptat contra aquesta comunitat a la ciutat de Christchurch que va acabar amb la vida de 50 persones. Després dels fets, Ardern va fer costat a les víctimes i va engegar diverses lleis contra l’extremisme. A més, el  líder indígena del Brasil, Raoni Metuktire, en defensa de l’Amazones, o el moviment popular de Hong Kong contra el govern xinès també eren candidats. 

També et pot interessar...