Catalunya Diari
La contaminació tindrà greus conseqüències per a la salut dels nens

Els nens nascuts avui en dia patiran tota la seva vida problemes de salut pel canvi climàtic

Així ho conclou l’informe ‘Lancet Countdown’ basant-se en el fet que els líders polítics no estan fent res actualment per reduir la contaminació

Males notícies per a les noves generacions: els nens que neixin avui en dia patiran problemes de salut durant tota la seva vida a causa de l’escalfament global i el canvi climàtic. Així ho conclou l’informe anual ‘Lancet Countdown’, publicat per la revista mèdica ‘The Lancet’, basant-se en indicadors de salut i perspectives de futur, marcades per la passivitat dels líders polítics per reduir la contaminació.

Elaborat per 120 experts de 35 institucions, entre les quals hi trobem l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o el Banc Mundial, l’informe dictamina que la greu situació climàtica que vivim farà que la generació nascuda en l’actualitat pateixi tota la vida problemes de salut que s’aniran agreujant a causa de l’escalfament global, sempre que no s’apliquin les mesures acordades a París que pretén limitar l’augment de la temperatura global a 2 graus respecte a l’era preindustrial.

Les infeccions o l’alimentació, principals problemes de salut

Segons aquestes dades, la reducció del rendiment dels conreus, amb l’augment dels preus que això implicarà per als productes de primera necessitat, pot causar una crisi alimentària, que afectarà especialment als nens i als lactants.  De fet, en els darrers 30 anys la producció d’arròs, soja o blat de moro ja s’ha reduït entre un 2% i un 4%.

Les indústries són una de les principals fonts de contaminació
Les indústries són una de les principals fonts de contaminació | Arxiu

Les infeccions també seran un problema, ja que l’augment de les temperatures farà incrementar les diarrees.  Amb el pas dels anys, l’esperança de vida es pot reduir degut als problemes respiratoris i cardiovasculars derivats de la contaminació. Els fenòmens meteorològics extrems, com les onades de calor, també seran problemes per a la salut de les persones. Els seus efectes col·laterals, com ara els incendis forestals, empitjoraran l’ecosistema.

Per aquesta raó, els autors de l’informe demanen actuacions urgents i immediates per tal de frenar aquest futur poc esperançador, aplicant mesures com ara l’eliminació de l’ús del carbó, incrementar el transport públic o preparar el sistema sanitari per a aquesta situació.

Dades per a l’esperança

Més enllà d’aquest futur catastrofista, l’informe també compta amb dades esperançadores, ja que els experts afirmen que, si es compleixen els acords de París, a molts països els nens viuran la fi de l’ús del carbó o de l’ús de vehicles contaminants que funcionen amb gasoil o gasolina.  Aquests infants, un cop compleixin 31 anys, podrien incús veure l’eliminació total de les emissions.

No obstant, per això cal que els països es posin d’acord i apliquin amb rigor els acords assolits a París,  ja que si no és així, el futur estarà marcat per molts problemes de contaminació i de salut que tindran un greu efecte en el desenvolupament d’aquestes criatures.        

També et pot interessar...