Imatge de la tardor al massís del Montseny

Balanç de la tardor: càlida i amb pluja irregular

La temperatura durant la tardor ha quedat per sobre la mitjana climàtica, sobretot a la costa, mentre que la pluja, malgrat caure irregularment, s’ha mantingut dins la normalitat climàtica

Imatge de la tardor al massís del Montseny
Imatge de la tardor al massís del Montseny | arxiu

La tardor climatològica, abraçada pels mesos de setembre, octubre i novembre, ha estat a Catalunya més càlida a bona part del territori, però també s’ha presentat amb una pluja irregular,  però que en general, s’ha mantingut a la mitjana climàtica.

Després de venir d’un estiu amb rècords de temperatura extrema i amb unes onades de calor fora de lloc, la tardor malgrat presentar-se més càlida, no ha arribat a mesurar nivells excessivament elevats. La pluja, en canvi, sí que s’ha mantingut més en acord respecte anys anteriors, tot i que la pluja s’ha escampat de manera irregular, com és de costum a casa nostra.

Tardor càlida, però no excessivament

Les anomalies positives no han assolit valors extremadament elevats al llarg d’aquests tres mesos, ja que un novembre marcat pel fred ha compensat el caràcter càlid dels dos mesos anteriors, especialment el de l’octubre.  

Les anomalies de temperatura més elevades es troben a la conurbació de Barcelona, interior de l’Alt Empordà, a la Segarra i Baix Ebre, i alguns indrets del litoral i a la Plana de Vic. Per altra banda la tardor ha estat sobretot freda al Pirineu de Lleida i a punts del Prepirineu. En aquests punts no només durant el novembre hi va fer fred, sinó que durant el setembre ja hi va haver anomalies negatives.

Variació de la temperatura de la tardor respecte a la mitjana climàtica

Destaquen, entre els valors més càlids respecte als anys anteriors, l’estació del Raval de Barcelona, amb una anomalia de fins a 1,9 ºC per sobre la mitjana, seguida de ben a prop del’ Canós, a la Segarra, amb un 1,8 ºC d’anomalia positiva.

Pluja agraïda però irregular

La pluja recollida durant la tardor, en comparació a la mitjana climàtica, ha estat ben variada arreu del territori. Les àrees on l’estació ha resultat seca, plujosa i normal s’han repartit de manera força equitativa, si bé han predominat lleugerament les zones on la tardor ha resultat plujosa.

Els sectors més secs, entre un 50% i un 70% respecte de la mitjana, han estat al prelitoral Central i Sud, així com alguns punts de la costa central. A l’altre extrem, hi trobem les àrees de Ponent, al prelitoral Sud i al Prepirineu oriental, on la pluja recollida ha representat més del 150% respecte de la mitjana climàtica.

Variació de la pluja de la tardor respecte a la mitjana climàtica

En valors absoluts, destaquen els 500 l/m2 al Pirineu i al Prepirineu, així com a la serra de Prades. Per contra, els registres més escassos, al voltant de 100 l/m2, els trobem al Segrià, a la Ribera d’Ebre i a l’Alt Penedès.

El balanç pluviomètric positiu respecte la mitjana es va decantar gràcies al temporal excepcional del 22 i 23 d’octubre, amb una pluja extremadament abundant i inundacions va afectar sobretot al Baix Camp i a la Conca de Barberà, on van superar-se els 200 litres. Aquest temporal va afectar des de les comarques de Tarragona fins a Girona, i va anar acompanyat també per fortes ventades, pedregades i probables tornados.