Catalunya Diari

Alerta màxima a Catalunya: comença la llevantada més forta de l'any

La gota freda ja la tenim al damunt i, al llarg de les properes hores, deixarà pluges torrencials, ventades i un fort temporal de mar. Hi ha avisos de color vermell per aiguats d'entre 100 i 200 l/m²

ACTUALITZAT 22/10/19 | 10:30h

La tenim aquí la gota freda que portem dies anunciant i que farà que, al llarg de les properes hores, tinguem una forta llevantada que deixarà pluges a tot arreu que poden ser torrencials, ventades i un fort temporal de mar a tota la costa catalana. En definitiva, una situació perillosa i molt complicada que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que, fins almenys dimecres, la pluja caurà amb moltes ganes i pot causar molts problemes, especialment a la costa, prelitoral i nord-est.

Pel que fa a les precipitacions, després dels ruixats dispersos de dilluns, en conjunt febles, les més importants començaran a caure de nit a la costa i prelitoral i, al llarg de la matinada, s’estendran per tot arreu acompanyades sovint de tempesta.  De moment, els mapes indiquen que tindrem dues tongades importants de pluja: la matinada i matí de dimarts i la matinada de dimecres. No obstant, les pluges poden aparèixer en qualsevol moment del dia i no es descarta que siguin intenses també durant la resta de la jornada. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fortes pluges a moltes comarques:

Mapa d'alertes per tempestes fortes o molt fortes aquest dimarts
Mapa d'alertes per tempestes fortes o molt fortes aquest dimarts | Meteocat

Les zones on més aigua s’espera són les del litoral i prelitoral i entre les comarques de Barcelona i Girona.  Les zones de muntanya és on s’espera que s’acumulin més litres, sobretot a les muntanyes de Tarragona, prelitoral de Barcelona i vessant sud del Pirineu i Prepirineu de Girona. Molts valors es mouran en tot l’episodi entre els 100 i 200 l/m².

En aquest sentit, el SMC també ha emès una alerta per acumulació de més de 100 litres tan sols el dimarts, inclús fregant els 200, amb molts avisos de color taronja, però destaquen especialment els de vermell (màxim nivell) a gran part de Girona i nord-est de Barcelona. També hi ha avisos per fortes ventades de mar cap a terra i pel dur temporal de mar que aixecarà onades d’entre 2,5 i 4 metres d’altura:

Mapa d'avisos per acumulacions de 100 o més litres aquest dimarts
Mapa d'avisos per acumulacions de 100 o més litres aquest dimarts | Meteocat

Per la seva banda, Protecció Civil també ha activat l’alerta del Pla INUNCAT, ja que la forta pluja pot provocar molts problemes. En aquest sentit, molt de compte a l’hora d’agafar el cotxe i circular per les carreteres de tot el territori, i evitem travessar rieres i rius i deixar vehicles aparcats en zones inundables, ja que l’aigua pot baixar amb força i amb molta quantitat de forma sobtada.

Mapa d'acumulació de pluja prevista per aquestes properes hores
Mapa d'acumulació de pluja prevista per aquestes properes hores | GFS

Ambient de tardor, però cota de neu molt amunt

Pel que fa a les temperatures, l’ambient serà de tardor, sensació que es veurà especialment incrementada pel vent.  Moltes màximes es mouran entre els 16º i 21º amb un ambient fresc, mentre que de nit també farà fresca però amb valors que, especialment al litoral i prelitoral, no es mouran molt en comparació a les diürnes, amb mínimes d’entre 14º i 19º en aquestes àrees. En canvi, a l’interior s’arribarà als 10º/15º i encara seran una mica més baixes al Pirineu.

No obstant, la massa d’aire que ens entrarà serà càlida, tot i que estiguem parlant d’una gota freda. Això vol dir que no farà suficient fred a alta muntanya per tal que nevi de forma general, cosa que evitarà que hi hagi una gran nevada al Pirineu fora de les cotes altes. Tan sols hi haurà nevades a partir dels 3.000 metres, sense descartar que la cota baixi una mica.

Las lluvias y el ambiente fresco vuelven a gran parte de la mitad norte
La pluja serà molt intensa i persistent aquestes properes hores | Arxiu

Temps encara complicat però millora dimecres

La matinada de dimecres s’espera encara molt complicada amb pluges extenses i intenses a gran part de Catalunya, sobretot al litoral i prelitoral. No obstant, tot sembla indicar que, al llarg del matí, les precipitacions seran cada vegada més febles i disperses i la borrasca marxarà cap al nord, fent que el temps millori a poc a poc. Tot i això, fins dijous hi haurà possibilitats de ruixats a qualsevol punt, però sobretot a la costa. La situació millorarà clarament divendres i el cap de setmana. 

També et pot interessar...