Els aiguats poden ser molt forts a Catalunya

Els aiguats torrencials guanyen terreny i la pitjor part encara ha d’arribar

La llevantada ha afectat especialment fins ara les comarques del sud de Tarragona i Lleida, però fins dimecres al matí les fortes pluges escombraran tot el territori

Els aiguats poden ser molt forts a Catalunya
Els aiguats poden ser molt forts a tot Catalunya | Arxiu

No ens refiem de la treva del temps que hi pugui haver al llarg del dimarts a molts punts, ja que les pluges torrencials derivades de la gota freda acabaran caient a tot Catalunya amb el pas de les hores. Fins a la tarda, les més importants es concentraran a les Terres de l’Ebre, sud del Camp de Tarragona, extrem sud de les comarques de Lleida i Costa Brava, on ja hi ha registres més de 50 o 60 l/m²  en alguns punts amb autèntics patacs d'aigua. No obstant, els xàfecs poden aparèixer a qualsevol punt, localment forts i amb tempesta, mentre que a partir del vespre és quan es començarà a embolicar de valent la situació de forma general. 

Mapa de previsió per aquest dimarts
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

Segons indiquen els models meteorològics, durant gran part de la jornada les precipitacions més importants cauran a les Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona, amb aiguats que poden ser molt destacats. Serà a partir del vespre quan aquestes pluges torrencials s’estendran a poc a poc cap al nord i escombraran tot el territori fins dimecres al matí, amb el moment més crític del temporal entre el vespre i la matinada. 

Aquesta tongada de precipitacions serà molt important, la més forta del temporal, amb autèntics aiguats torrencials i tempestes que deixaran molta aigua en poca estona. Les acumulacions poden assolir o superar els 100 l/m² a la costa, prelitoral i comarques del nord-est, sense descartar que, localment s’assoleixin els 200 litres. El Servei Meteorològic de Catalunya té alertes activades en aquest sentit,  amb alerta vermella (la màxima possible) entre Barcelona i Girona per acumulació d’aigua. També hi ha alertes per forts aiguats sobtats, ventades i mala mar.

Mapa d'avisos per acumulacions de 100 o més litres aquest dimarts
Mapa d'avisos per acumulacions de 100 o més litres aquest dimarts | Meteocat

Temporal de primera categoria

La llevantada que ens afecta és de primera categoria i, sens dubte, és la més forta d’aquest any. De fet, les pluges torrencials vindran acompanyades de fenòmens severs, com ara fortes ventades, temporal de mar i potser algunes trombes marines, com ja ha passat aquestes últimes hores. Tot plegat amb temperatures fresques que es mantindran sense grans canvis amb neu que, al Pirineu, se situarà a cotes molt altes, al voltant dels 3.000 metres.

Mapa de la pluja que s'espera que s'acumuli en tot l'episodi
Mapa de la pluja que s'espera que s'acumuli en tot l'episodi | GFS

Crida a la precaució davant del fort temporal

Aquesta situació molt complexa de pluges torrencials l’haurem d’anar seguint amb molta atenció i ja ha obligat Protecció Civil a activar l’alerta dels plans INUNCAT i VENTCAT. En aquest sentit, es fa una crida a la màxima precaució de la població davant d’aquesta llevantada i gota freda, especialment si hem d’agafar el cotxe, ja que hem d’evitar zones inundables o travessar rius i rieres,  que poden créixer de forma molt sobtada.  Es recomana no conduir aquesta propera nit si no és estrictament necessari. 

També et pot interessar...