El fred serà cada cop més intens els propers dies

A les portes de l’arribada del fred polar més intens d’aquesta tardor

Dijous tornen els ruixats amb una cota de neu que baixarà als 800 metres. La matinada de divendres encara nevarà més avall amb alguns xàfecs al nord-est

El fred serà cada cop més intens els propers dies
El fred serà cada cop més intens els propers dies | Arxiu

El temps d’hivern tocarà fons aquests propers dies amb l’arribada d’una nova massa d’aire fred d’origen polar i que farà baixar les temperatures encara més que no pas els darrers dies. Seran, sens dubte, els dies més freds del que portem de temporada. Tot plegat amb la repetició de ruixats, especialment al Pirineu i entre Barcelona i Girona, i cota de neu que a la tarda baixarà als 800 metres. Pot ser que la situació es compliqui més la matinada de divendres.

El fred serà cada cop més viu dijous a mesura que vagi entrant la nova glopada freda. Baixaran les temperatures tant de dia com de nit, i moltes mínimes es registraran a última hora. En aquest sentit, les màximes es mouran entre els 12º i 17º, però més baixes al Pirineu i zones de l’interior. Les mínimes, moltes de les quals les tindrem abans de la mitjanit, seran de 4º a 9º al litoral, entre 2º i 7º al prelitoral, de -1º a 4º a l’interior i sota zero a tot el Pirineu. No oblidem els abrics a l’hora de sortir de casa.

Mapa de previsió per dijous al matí
Mapa de previsió per dijous al matí | Catalunya Méteo

Pel que fa a les precipitacions, al matí pot ploure a qualsevol punt de forma feble amb molts núvols. Un temps molt semblant al de dimecres, tot i que amb ruixats més extensos. Atenció perquè hi ha la possibilitat que a primera hora hi hagi alguns xàfecs sobtats i intensos, localment amb tempesta, entre la costa de Barcelona i sud de Girona. 

Cota de neu de 1.200 al matí, però anirà baixant i a la tarda se situarà a 800 metres. No es descarta que al migdia es vegi nevar feblement a les muntanyes de Tarragona, a més del Montseny i el Pirineu. La tarda quedarà de sol i núvols amb restes de precipitacions al nord i vent de mestral i de l'oest bufarà entre moderat i fort al sud a la tarda.

Mapa de pluja prevista a partir de dijous al vespre, amb risc de neu a cotes baixes
Mapa de pluja prevista a partir de dijous al vespre, amb risc de neu a cotes baixes | Arome

Situació incerta a partir del vespre per la neu

Totes les mirades estan posades al temps que pot fer a partir de dijous al vespre i durant la matinada de divendres, ja que la neu pot baixar i molt de cota. Una petita baixa mediterrània ens farà estar molt pendents dels seus moviments, ja que, segons els mapes actuals, es podria apropar una mica a Catalunya i deixar ruixats al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, així com a tot el nord-est i zones del Pirineu  en les franges horàries comentades.

Mapa de previsió per dijous vespre i nit, així com matinada de divendres
Mapa de previsió per dijous vespre i nit, així com matinada de divendres | Catalunya Méteo

Això es combinarà amb l’aire molt fred que anirà arribant, moment en què, especialment entrada la matinada, la cota podria baixar fins als 600 metres i, puntualment, fins als 400. Per tant, si acaba precipitant, podria veure’s nevar a prop de la plana de Vic, a Collserola, Montseny i més zones d’aquestes àrees  a cotes força baixes. Un extrem que haurem d’anar seguint amb molta atenció per veure si s’acaba confirmant, ja que encara hi poden haver canvis importants en la previsió. 

Mapa de temperatures molt baixes la matinada de divendres, coincidint amb alguns ruixats
Mapa de temperatures molt baixes la matinada de divendres, coincidint amb alguns ruixats | GFS

Ambient molt hivernal

Divendres serà un dia fred, de ple hivern, a tot Catalunya, amb temperatures que, les més altes, se situaran entre els 10º i 15º, però clarament per sota dels deu graus a molts punts del Pirineu i de l’interior. Les properes nits, els termòmetres baixaran dels 5º inclús a zones de la costa, però estaran sota zero a l’interior i al Pirineu amb glaçades importants.

Tot plegat, però, amb força sol, tret d’alguns núvols a la costa i nord de Catalunya, sense descartar algun ruixat feble. Aquesta calma hivernal s’allargarà també tot el cap de setmana, amb força calma però fred hivernal arreu. La setmana que ve remuntarien els termòmetres.    

També et pot interessar...