Sortida de sol ennuvolada al Port de la Selva, a l'Alt Empordà

Primers canvis dijous a l’espera de les pluges generals de divendres

Aquest 19 de desembre estarà marcat per l’augment dels núvols i les primeres precipitacions destacades a Ponent i Pirineu. Fins divendres, la pluja arribarà arreu
Sortida de sol ennuvolada al Port de la Selva, a l'Alt Empordà
Els núvols aniran a més aquest dijous amb les primeres precipitacions | Jordi Hernáez

El temps es comença a complicar aquest dijous, 19 de desembre, amb l’arribada d’un front atlàntic que farà que els núvols vagin a més arreu al llarg del dia i arribin les primeres pluges per Ponent, Pirineu i Prepirineu que, fins divendres, escombraran tot el territori a causa dels efectes de la borrasca Elsa que afectarà tota la península. Les temperatures baixaran més per aquest canvi de temps i el vent del sud s’anirà reforçant.

Primers ruixats

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols aniran a més i a la tarda tindrem un ambient força ennuvolat, però durant la primera meitat del dia encara pocs canvis, ja que al matí encara hi haurà força clarianes amb boires a l’interior. Seguirà la mala visibilitat i la pols en suspensió que ha obligat a la Generalitat a declarar un episodi d’alta contaminació a tot Catalunya, situació que millorarà.

La majoria de mapes indiquen que entre el migdia i la tarda ja arribaran precipitacions, en conjunt febles, per Ponent i Pirineu i Prepirineu de Lleida, sense descartar ruixats més dispersos a la resta. No obstant, altres mapes indiquen que la pluja arribaria a més lloc ja dijous. En tot cas, tots coincideixen amb què el plat fort arribarà divendres. S’haurà d’anar seguint la situació amb molta atenció.

Mapa de previsió del temps del dijous 19 de desembre del 2019
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

El vent comença a agafar força

El vent del sud també serà notícia en aquesta nova situació de temps mogut, ja que es reforçarà ja dijous i bufarà especialment divendres, amb un autèntic temporal de mar a tota la costa. De fet, al litoral, Pirineu i zones elevades del territori, les ventades poden ser fortes, superant-se els 80 km/h.

Divendres plourà a tot arreu

Les precipitacions guanyaran extensió i intensitat entre dijous a la nit i la matinada de divendres i, al llarg de la següent jornada, acabarà plovent arreu. En general seran pluges febles, sense descartar algun xàfec localment intens, mentre que al Pirineu i Prepirineu s’hi espera força aigua, amb neu que se situarà entorn els 2.000 metres, per baixar més a la tarda. En aquesta àrea es poden superar àmpliament els 50 l/m².

Temperatures una mica més baixes

Pel que fa a les temperatures, baixaran una mica en general,  tot i que es mantindrà l’ambient poc fred per l’època. De nit no glaçarà fora del Pirineu, mentre que de dia la majoria de màximes se situaran entre els 12º i 17º, si bé al Pirineu i Prepirineu es mouran dels 9º als 14º. Divendres pujaran els termòmetres de nou.

Clara millora al cap de setmana sense rastre de l’hivern

Les precipitacions de divendres donaran pas a un cap de setmana molt més tranquil, tot i que dissabte encara podria caure algun ruixat molt feble, sobretot al matí. El sol dominarà amb alguns intervals de núvols. Les temperatures baixaran, però tornaran a pujar diumenge a l’espera d’una setmana vinent de Nadal marcada per l’ambient atípicament càlid.