Primers canvis dijous a l’espera de les pluges generals de divendres

Aquest 19 de desembre estarà marcat per l’augment dels núvols i les primeres precipitacions destacades a Ponent i Pirineu. Fins divendres, la pluja arribarà arreu
Els núvols aniran a més aquest dijous amb les primeres precipitacions | Jordi Hernáez

El temps es comença a complicar aquest dijous, 19 de desembre, amb l’arribada d’un front atlàntic que farà que els núvols vagin a més arreu al llarg del dia i arribin les primeres pluges per Ponent, Pirineu i Prepirineu que, fins divendres, escombraran tot el territori a causa dels efectes de la borrasca Elsa que afectarà tota la península. Les temperatures baixaran més per aquest canvi de temps i el vent del sud s’anirà reforçant.

Primers ruixats

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols aniran a més i a la tarda tindrem un ambient força ennuvolat, però durant la primera meitat del dia encara pocs canvis, ja que al matí encara hi haurà força clarianes amb boires a l’interior. Seguirà la mala visibilitat i la pols en suspensió que ha obligat a la Generalitat a declarar un episodi d’alta contaminació a tot Catalunya, situació que millorarà.

La majoria de mapes indiquen que entre el migdia i la tarda ja arribaran precipitacions, en conjunt febles, per Ponent i Pirineu i Prepirineu de Lleida, sense descartar ruixats més dispersos a la resta. No obstant, altres mapes indiquen que la pluja arribaria a més lloc ja dijous. En tot cas, tots coincideixen amb què el plat fort arribarà divendres. S’haurà d’anar seguint la situació amb molta atenció.

Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

El vent comença a agafar força

El vent del sud també serà notícia en aquesta nova situació de temps mogut, ja que es reforçarà ja dijous i bufarà especialment divendres, amb un autèntic temporal de mar a tota la costa. De fet, al litoral, Pirineu i zones elevades del territori, les ventades poden ser fortes, superant-se els 80 km/h.

Divendres plourà a tot arreu

Les precipitacions guanyaran extensió i intensitat entre dijous a la nit i la matinada de divendres i, al llarg de la següent jornada, acabarà plovent arreu. En general seran pluges febles, sense descartar algun xàfec localment intens, mentre que al Pirineu i Prepirineu s’hi espera força aigua, amb neu que se situarà entorn els 2.000 metres, per baixar més a la tarda. En aquesta àrea es poden superar àmpliament els 50 l/m².

Temperatures una mica més baixes

Pel que fa a les temperatures, baixaran una mica en general, tot i que es mantindrà l’ambient poc fred per l’època. De nit no glaçarà fora del Pirineu, mentre que de dia la majoria de màximes se situaran entre els 12º i 17º, si bé al Pirineu i Prepirineu es mouran dels 9º als 14º. Divendres pujaran els termòmetres de nou.

Clara millora al cap de setmana sense rastre de l’hivern

Les precipitacions de divendres donaran pas a un cap de setmana molt més tranquil, tot i que dissabte encara podria caure algun ruixat molt feble, sobretot al matí. El sol dominarà amb alguns intervals de núvols. Les temperatures baixaran, però tornaran a pujar diumenge a l’espera d’una setmana vinent de Nadal marcada per l’ambient atípicament càlid. 

"Dimecres de temps força tranquil a l’espera dels canvis més importants" "Primers ruixats dimarts, però el plat fort arribarà entre dijous i divendres"