asd

Forta nevada al Pirineu, fred arreu i vent huracanat: l’hivern s’avança divendres i el cap de setmana

Des de divendres i fins diumenge l’ambient serà de principis d’hivern amb neu que pot arribar a baixar per sota dels 1.000 al Pirineu. El fred durarà força dies

El temps ha fet un gir radical aquestes darreres jornades i, després de molts dies de temperatures altes per l’època, el fred ha anat arribant aquests dies i encara s’accentuarà més el divendres i el cap de setmana. Ens esperen dies freds, amb vent fort a diversos punts i amb una nevada abundant i de primera categoria a les cotes mitjanes i altes del Pirineu, tot i que la cota pot baixar fins als 1.000 o 900 metres.

Pel que fa al fred, l’entrada d’aire d’origen polar farà baixar ja divendres els termòmetres entre 2 i 5 graus,  especialment a l’interior i al Pirineu. Això farà que l’ambient sigui fresc o fred arreu de dia, amb sensació accentuada pel vent. Les màximes més altes es mouran entre els 13º i 18º a la costa i prelitoral, però entre 10º i 15º a l’interior i per sota dels 10º al Pirineu, sota zero a les cotes mitjanes i altes. Dissabte remunten una mica les màximes, però tornaran a baixar diumenge. Un ambient atípicament fred per l’època. Ambient hivernal de nit per sota dels 10º arreu.

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Tot plegat amb una nevada que serà intensa a la serralada pirinenca divendres, la més important de la temporada,  i que s’allargarà fins dissabte a la matinada o mig matí. Sol i núvols a la resta demà, sense descartar algun ruixat feble i aïllat, sobretot al nord-est, i ventada molt forta de mestral al centre i sud de Catalunya. Entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona i als cims del Pirineu es poden superar els 100 km/h, i a la resta entre 50 i 70 km/h.  Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat moltes alertes a gran part del territori: 

Mapa d'alertes per vent fort aquest divendres
Mapa d'alertes per vent fort aquest divendres | METEOCAT

Primera forta nevada de la temporada al Pirineu.

Pel que fa a la neu, hi haurà dues tongades importants al Pirineu: divendres i entre la nit de dissabte i diumenge. La nevada caurà especialment a la cara nord, però també saltarà en menor mesura a la cara sud. En cada nevada es poden acumular entre 20 i 50 centímetres de neu nova a partir dels 1.500 metres, però en tot l’episodi es pot assolir el metre de neu nova a les cotes més altes.

Imatge de la nevada impressionant d'aquestes últimes hores a Vaquèira
Imatge de la nevada impressionant d'aquestes últimes hores a Vaquèira | @baqueira_beret

Aquesta situació afectarà especialment la Vall d’Aran, el nord dels Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, on hi ha alertes activades tant divendres com diumenge per part del SMC per neu abundant. Pel que fa a la resta del Pirineu català, es poden acumular fins a 20 centímetres a les cotes altes entre la Cerdanya i el Pallars, però la nevada hi serà més discreta, sobretot al Ripollès i est de la Cerdanya. En canvi, al vessant francès, Aragonès, Navarrès i a les muntanyes del Cantàbric també s’hi espera un bon gruix de neu. Compte a la carretera si hem d’anar al Pirineu aquest cap de setmana. 

Mapa d'alertes per neu abundant divendres i diumenge
Mapa d'alertes per neu abundant divendres i diumenge | Meteocat

Cap de setmana amb sol i núvols a la resta, vent molt fort i fred

Fora del Pirineu, el cap de setmana serà de sol combinat amb bandes de núvols que, a tot estirar deixaran diumenge algun ruixat al nord-est, especialment fins al matí i migdia. No obstant, el vent continuarà sent protagonista els dos dies, sobretot diumenge, a diverses comarques, amb les ràfegues més fortes entre les Terres de l’Ebre i el sud del Camp de Tarragona. 

Mapes de previsió per aquest cap de setmana
Mapes de previsió per aquest cap de setmana | Catalunya Méteo

De fet, dissabte afluixarà la ventada, però diumenge les ratxes tornaran a ser huracanades en aquestes àrees, deixant-se sentir el vent també a gran part del territori i, com a novetat, també entrarà la tramuntana amb força a l’Alt Empordà. Amb tot plegat, el fred serà viu i poc normal per trobar-nos a principis de novembre, i diumenge tindrem valors molt similars als de divendres, tant de dia com de nit.

El fred hivernal ha vingut per quedar-se

Aquest ambient de principis hivern, que acostuma a ser efímer quan arriba tan d’hora, sembla que aquesta vegada s’allargarà força dies i durant tota la setmana que ve tindrem valors per sota dels que tocaria amb fred però sense pluges a la vista. Pot ser que a partir del divendres so del cap de setmana que ve el temps podria ser més mogut amb una nova nevada al Pirineu.  

També et pot interessar...