Catalunya Diari
El temps millora dissabte, però diumenge serà més complicat

Petita treva dissabte, però diumenge tornen la neu, més fred i les fortes ventades

La matinada de dissabte encara nevarà amb ganes al Pirineu, però el dia serà força tranquil arreu fins al vespre. Diumenge serà el dia més mogut amb TºC hivernals

El temps continuarà sent atípicament hivernal aquest cap de setmana però amb petits matisos segons el dia. De fet, gran part del dissabte serà de treva amb força sol, nevada marxant del Pirineu després d’una nit blanca per sobre dels 1.000 metres i un repunt transitori de les temperatures. No obstant, diumenge torna a empitjorar la situació pel que fa a la neu, vent i fred. 

De moment, dissabte, serà un dia força tranquil. La nevada al Pirineu anirà a la baixa per acabar desapareixent a mig matí després de deixar gruixos de fins a 40 o 50 centímetres de neu nova a les cotes altes de la cara nord. El sol dominarà en conjunt fins a la tarda, quan arribaran més núvols per Ponent que s’estendran arreu i entre el vespre i la nit deixaran alguns ruixats. També es reforçarà la nevada a última hora al Pirineu amb cota de 1.400 metres.

Mapa de previsió per aquest dissabte
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Pel que fa a les temperatures, remunten una mica les màximes  després d’una nit, de nou, plenament hivernal amb fred arreu. Molt valors entre 14º i 19º al migdia a prop de la costa i glaçades a gran part del Pirineu i de punts de l’interior, també a gran part de la costa baixaran dels 10º. El vent també afluixarà després d’una matinada complicada amb ràfegues huracanades a l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i cims del Pirineu. El vent no desapareixerà, però serà molt més suportable. El Meteocat manté alertes activades en aquest sentit fins a primera hora del matí:

Mapa d'alertes per vent fort aquest dissabte fins a primera hora
Mapa d'alertes per vent fort aquest dissabte fins a primera hora | Meteocat

Diumenge més complicat i hivernal

De cara a diumenge, la situació es torna a complicar. El fred es tornarà a accentuar i fins al migdia poden caure ruixats dispersos, sobretot al nord-est, sense descartar alguna tamborinada sobtada i aïllada acompanyada de calabruix. Sol i núvols en conjunt, amb ambient més assolellat al sud i Ponent a la tarda, però la notícia la tornarem a trobar en el vent i la neu. 

En aquest sentit, el vent tornarà a bufar amb molta força al sud de Catalunya, aquesta vegada més concentrat a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, tot i que es deixarà sentir en menor mesura a més zones properes. Als cims del Pirineu també hi haurà temporal de vent, mentre que la tramuntana entrarà amb força a l’Empordà. De nou, es poden superar els 100 km/h.

Nova tongada de neu al Pirineu i més fred arreu

Pel que fa a la neu, entre les últimes hores de dissabte i matinada i matí de diumenge, hi haurà una nova nevada intensa al Pirineu que pot tornar a deixar mig metre de neu nova a les cotes altes de la cara nord. La nevada també saltarà de forma intermitent a la cara sud, però en menor mesura. Atenció perquè la cota es desplomarà fins als 800 metres en alguns casos, inclús per sota localment. 

La causa de tot plegat serà la nova baixada de temperatures  per la nova glopada d’aire fred d’origen polar, que ens tornarà a portar un ambient hivernal amb gran part de les màximes per dota dels 15º,  força més baixes a l’interior de la meitat nord i al Pirineu, amb sensació accentuada pel vent en alguns casos.

El fred atípic continua els propers dies

El fred ha vingut per quedar-se, ja que tota la setmana que ve s’entreveu amb temperatures baixes per l’època.  De fet, entre dilluns i dimarts arribarien nous xàfecs i neu al Pirineu que baixaria encara més de cota. Inclús de cara a dijous o divendres la neu baixaria fins als 600 o 500 metres.  Una situació que encara no està clara i que haurem d’anar seguint amb atenció.

També et pot interessar...