Catalunya Diari
Imatge d'un dia de temporal a una platja de les Terres de l'Ebre

Dissabte encara mogut i diumenge arriba oficialment l’hivern amb fort vent

Xàfecs dispersos encara el primer dia del cap de setmana, més presents al Pirineu, però el vent entrarà fort al vespre i continuarà diumenge

Després de les pluges de divendres, que han deixat més de 100 l/m² a zones del Pirineu, aquest cap de setmana encara seguirà el temps mogut a causa de les restes de la borrasca atlàntica Elsa. Dissabte encara hi haurà alguns xàfecs dispersos, sobretot al Pirineu, però a partir del vespre i de cara a diumenge serà el torn del vent de ponent i mestral que bufarà amb molta força  a gran part de Catalunya, especialment a la meitat sud i en zones elevades. Tot plegat amb temperatures que es mantindran altes per l’època durant força dies.

Dissabte amb restes d'inestabilitat i comença el vent

De moment, dissabte serà un dia de cel molt canviant  i variable amb sol i núvols i ruixats molt dispersos i febles en conjunt que poden aparèixer a qualsevol punt, si bé els més probables seran a primera hora i a la tarda a Ponent i al sud de Catalunya, sense descartar-los a la resta. Independentment, seguiran les precipitacions intermitents al vessant sud del Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu ben alta, inicialment de 2.200 metres i baixant als 1.700 al vespre.

Mapa de previsió del temps pel dissabte 21 de desembre del 2019
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

El vent ja començarà a ser notícia al vespre, deixant-se sentir a gran part del territori amb ràfegues localment fortes, sobretot en zones elevades de comarques de Barcelona i Girona. Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat les primeres alertes per ventades fortes en algunes comarques, amb el plat fort entre el vespre i matinada de diumenge.

Mapa d''alertes per fort vent a Catalunya el dissabte 21 de desembre del 2019
Mapa d'alertes per fort vent aquest dissabte a Catalunya | Meteocat

Temporal de vent diumenge amb sol

De cara a diumenge, la notícia serà el vent de ponent, que bufarà amb ganes a molts punts del territori, sobretot entre les comarques del sud de Barcelona i Lleida i totes les de Tarragona. El plat fort de la ventada més general tindrà lloc de matinada i al matí, però a la tarda i vespre el vent girarà a mestral i bufarà amb molta força entre el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre,  anant a la baixa a la resta.

Mapa de previsió pel diumenge 22 de desembre del 2019
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

També hi haurà tramuntana a estones a l’Empordà, sobretot al Cap de Creus. En conjunt, moltes ràfegues es mouran entre els 60 i 90 km/h, però localment se superaran els 100 km/h, inclús els 120 a les zones més ventades. Tot plegat amb sol arreu i tan sols núvols, pluja i neu a cotes mitjanes i altes al Pirineu, sobretot a la cara nord.

El vent es tornarà a deixar sentir amb ganes a zones poc habituades a aquest fenomen, com ara l’àrea de Barcelona, així que molt de compte a la carretera i procurem treure objectes que puguin caure  de façanes, terrats o balcons de casa nostra.

El fred continua desaparegut

Pel que fa a les temperatures, es mantindran altes per l’època aquest cap de setmana amb poc fred de nit i ambient suau al migdia. Moltes màximes se situaran entre els 15º i 20º dissabte, inclús arribant als 22º o 23º al sud de Tarragona, mentre que al Pirineu i Prepirineu seran més baixes. Diumenge baixaran una mica els termòmetres, però seguirà la bonança.

Cap a un Nadal ‘càlid’

De cara a la propera setmana, el temps es calmarà força amb l’arribada de l’anticicló i tot sembla indicar que les temperatures encara pujaran més per Nadal i Sant Esteve, amb unes festes que serien ‘càlides’ per l’època, ja que moltes màximes s’aproparan als 20º. Hi ha molta incertesa en el pronòstic de cara als següents dies, però no es veuen pluges fins ben bé el 2020, tot i que les temperatures baixaran per Cap d’Any.