Catalunya Diari
Mar con el reflejo del sol

L'aigua del mar està més freda del que tocaria per l'època

La temperatura actual de l'aigua es troba 1,2 ºC per sota de la temperatura mitjana per aquestes dates a Barcelona

Aquest dijous passat, l'observador de l'aigua del mar de Barcelona, Diego Lázaro, va anotar una temperatura a la Barceloneta de només 15,9 ºC que significa 1,2ºC per sota de la mitjana del període 2006-2018 per les mateixes dates i 3 dècimes menys respecte a l'última observació del 15 de novembre.

  

Any de grans contrastos amb la temperatura de l’aigua del mar

Aquesta dada contrasta molt amb l'any passat quan per aquestes dates el mar encara estava al voltant dels 17,5ºC. És a dir, 1,5ºC més que enguany. Cal recordar que, al mes de maig, el mar va batre rècords per estar més fred del normal. A continuació, va arribar l’onada de calor del mes de Juny i va pujar fins a 5ºC en 15 dies.

Amb la mateixa rapidesa que es va escalfar, s’ha refredat

Ara la dada encara destaca més i té més mèrit si tenim en compte que tant setembre com octubre van ser mesos molt més càlids del normal i el mar es va mantenir molt càlid.

Sense anar més lluny, a finals d’octubre, abans dels temporals i les entrades d’aire fred que hem tingut aquest mes de novembre, l’aigua del mar encara fregava els 20ºC el dia 30 d’octubre. És a dir, ha baixat gairebé 4ºC en 15 dies des de llavors.

Quina ha estat la causa?

El mes de setembre  va ser  pràcticament estiuenc amb cap entrada d’aire fred i poques precipitacions en general. Octubre es va començar a girar la truita i va ploure més. Tot i això, totes les situacions de pluja van ser de sud o llevant amb temperatures elevades,  poc aire fred associat i han estat situacions més aviat càlides. Aquest fet ha provocat que l’aigua del mar encara es trobés fregant els 20ºC a les acaballes d’octubre.

Al començar aquest mes de novembre els patrons es van invertir totalment. Les masses d’aire fred del nord d’Europa van començar a afectar-nos amb fronts polars. L’ambient fred de rigorós hivern ha predominat durant gran part del mes i ha fet que la temperatura de l’aigua del mar hagi caigut en picat fins a aquests 15,9ºC.