Catalunya Diari
Imatge de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà)

Problemes de trànsit i més de mig metre de neu al Pirineu pel fort temporal

El temporal està deixant una nevada espectacular al Pirineu i les ventades aniran a més al llarg de la jornada tant al Pirineu com a les comarques de Barcelona i Tarragona on es poden superar els 110 km/h a molts indrets

La borrasca atlàntica ha arribat aquesta passada matinada de divendres amb puntualitat al Pirineu i deixant una nevada espectacular.  La cota de neu ha arribat a baixar fins als 900 metres en alguns punts del Pallars Sobirà al llarg de la matinada. En total, a les zones més altes del Pirineu català i d'Andorra ja s'acumulen més de 50 centímetres de neu nova per sobre d'uns 1700 metres.

Complicacions en moltes carreteres

La forta nevada està afectant clarament a la xarxa viària catalana, sobretot a la zona del Pirineu, on la nevada segueix sent molt abundant a cotes mitjanes. Fins a primera hora del matí, segueix tallada la BV-4021 al Coll de Pal a causa del fort vent i a les congestes de neu. La C-28 també està tallada al Port de la Bonaigua  per la forta nevada que segueix caient.

D'altra banda, des de primera hora del matí  calen cadenes per circular des de Llavorsí fins a Esterri d'Àneu i d'aquesta població fins a la Bonaigua, tot plegat al Pallars Sobirà. Si vols saber més informació, clica aquí per consultar totes les incidències viàries.

El vent també és el clar protagonista d'aquest divendres

El temporal de vent serà el clar protagonista a partir de mig matí a gran part de Catalunya, però especialment a la meitat sud i a les comarques de Barcelona i Tarragona. Fins a primera hora del matí, ja s'han assolit els 148 km/h al Puig Sesolles (Montseny), 111 km/h a l'Hospitalet de l'Infant, 108 km/h a Mas de Barberans, 106 km/h a Rojals o 99 km/h a Espot, entre d'altres.

Segurament aquests registres quedaran ràpidament superats al llarg del migdia, quan s'espera el pic màxim de la ventada. D'altra banda, fins a les 09:00h d'aquest matí, ja hi ha hagut gairebé 30 incidències relacionades amb el vent.

La nevada anirà a la baixa i pujarà de cota, mentre que el vent encara s'intensificarà més

Al llarg de les pròximes hores, lluny d'afluixar, el temporal de vent i neu encara anirà a més. Quant a la neu, cal dir que seguirà caient amb abundància a tot el Pirineu però  la cota pujarà clarament al llarg del matí fins als 1.900-2.000 metres. Per sota d'aquesta cota serà aigua i, per tant, molta de la neu que ha caigut per sota de 1.500 metres acabarà desapareixent al llarg del dia.

El vent serà el clar protagonista aquest divendres, les ratxes màximes que a primeres hores del matí ja s'han acostat als 150 km/h al Montseny s'estendran a més indrets del país. Al voltant del migdia és quan esperem la part més intensa d'aquest episodi de vent que podria superar els 110 km/h de forma extensa als cims del Pirineu, molts indrets de la Catalunya central i prelitoral de Barcelona i Tarragona. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha alertat amb diferents avisos sobre el territori.

Mapa d'avisos per aquest divendres
Mapa d'avisos per aquest divendres | SMC