Greta Thunberg quan baixava del tren a primera hora del matí a l'estació de Chamartín de Madrid

Greta Thunberg impresiona davant de 1.500 periodistes a Madrid

La jove activista sueca ha arribat a l'estació de tren de Chamartín, a Madrid, aquest matí després de fer 10 hores de tren des de Lisboa

Greta Thunberg quan baixava del tren a primera hora del matí a l'estació de Chamartín de Madrid
Greta Thunberg quan baixava del tren a primera hora del matí a l'estació de Chamartín de Madrid | EFE

ACTUALITZADA 06/12/2019, 19:50h

L'activista mediambiental Greta Thunberg i els seus principis ja il·luminen la ciutat de Madrid. Ha arribat aquest matí de divendres a Madrid després de deu hores de viatge a bord del Lusitania, el tren nocturn de Renfe que enllaça Lisboa amb la capital espanyola, on participarà en la Marxa pel Clima d'aquesta tarda davant de 1.500 periodistes.

El tren ha arribat a l'estació de Chamartín complint l'horari previst, a les 8.40 del matí. Al costat d'ella arribaven al voltant d'una trentena de periodistes, fotògrafs i càmeres de diversos països que van pujar a Lisboa, al tren, per cobrir el seu viatge cap a Madrid, envoltada de gran expectació mediàtica. A continuació, per sorpresa s'ha dirigit al recinte firal IFEMA on se celebra la Cimera del Clima i durant el migdia ha visitat el lloc, fins i tot  ha de participar en una asseguda al costat d'altres joves ecologistes.

L'activista va rebutjar recórrer els 625 km entre les capitals ibèriques en cotxe elèctric i fins i tot li van proposar anar en ruc. Finalment es va inclinar per viatjar en tren nocturn, encara que no és una opció neta perquè el tren Lusitania  recorre 210 km amb una locomotora dièsel  des del moment que entra a casa nostra, a Salamanca.

Màxims protagonistes: els activistes de Joves pel Clima y Fridays for future

Greta Thunberg havia de participar, però finalment no ho ha fet per motius de seguretat, a la manifestació convocada després d'oferir una roda de premsa a la 'Casa Encendida' al costat d'altres integrants del moviment Fridays for Future i Joventut pel Clima. Ha començat a les 18 hores des de la plaça d'Atocha i ha tingut una assistència massiva perquè coincidia amb el festiu del Dia de la Constitució.  

Al llarg d'aquesta tarda de divendres, la marxa recorrerà la capital espanyola
Al llarg d'aquesta tarda de divendres, la marxa recorrerà la capital espanyola | EFE

Per la seva banda, un grup nombrós de joves de l'ONG Ecologistes en Acció ha viatjat de Barcelona a la manifestació de Madrid en un «tren lent» Regional de la RENFE, per reivindicar aquesta infraestructura en lloc de l'AVE. Quan passin per punts contaminants, com estacions nuclears o monocultius, realitzaran les seves denúncies d'injustícia climàtica per les xarxes socials.

La festa no té impacte sobre l'activitat de la COP25, dedicada als mars i els oceans, els grans embornals de CO2 del planeta, a la vigília que aquest dissabte es coneguin noves dades sobre la seva degradació. Avui s'espera també la intervenció de l'actor Javier Bardem, en un esdeveniment sobre la protecció dels oceans.

El discurs de Thunberg

La jove activista mediambiental Greta Thunberg ha dit aquest divendres a Madrid que espera «honestament» que la Cimera del Clima «deixi quelcom concret» i que augmenti la concienciació entre la població en general en la lluita contra la crisi climàtica.

«Hi ha una urgència visible entorn al canvi climàtic però ara mateix no sembla que la gent ho entengui d'aquesta forma. Farem tot el possible perquè pasi quelcom i no sigui ignorat mai més» ha afegit l'adolescent sueca.